video/ tragom novih političkih neslaganja u bih

Ivanić: Jasno je da političke strukture iz Sarajeva namjeravaju da Krivični zakon koriste tako da...

Front16.06.17, 20:09h

Ivanić: Jasno je da političke strukture iz Sarajeva namjeravaju da Krivični zakon koriste tako da...
Znamo da ne možemo ubijediti jedni druge i bezveze se raspravljamo, umjesto da to ostavimo po strani, i neka svako ima svoju priču i bavi se njom a to na praktični život ne može imati nikakvih posljedica, kazao je za TV1 član predsjedništva BiH Mladen Ivanić

 

Zaista mislim da su ovo stvari koje treba ostaviti po strani jer o njima nemamo isti pogled i bolje ih je ne dirati. Očekivati da će jedna strana reći da bio je genocid i da to ponavlja svako drugi dan su nerealna, i neće se to uraditi u RS-u kao je nerealno očekivati da Bošnjaci kažu nije bio genocid. Znamo da ne možemo ubijediti jedni druge i bezveze se raspravljamo, umjesto da to ostavimo po strani, i neka svako ima svoju priču i bavi se njom a to na praktični život ne može imati nikakvih posljedica, kazao je za TV1 član predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

 

TV1: Danas je održan sastanak lidera SNSD-a i HDZ-a, a između ostalog konstatirano je da ne funkcionišu institucije na nivou BiH i da je značajno ugrožena Reforsma agenda. Slažete li se sa ovim ocjenama ili su ovo dnevno političke kvalifikacije?

 

IVANIĆ: Vjerovatno ima pokušaja da se prebaci da je neko drugi kriv. Zašto nema Reformske agende tu se može naći puno razloga a njen najveći dio jeste na nivou entiteta i jednim dijelom na nivou BiH, i kada kažu nema agende, vjerovatno misle na to da nema akciza a sve osim akciza, ima, bilo je, i može da se desi. Zašto akciza nema to je svima jasno, i nije to samo pitanje odnosa unutar RS-a. SDS ima drugačije poglede od SNSD-a ali ni Federacija nema dovoljno glasova koji su bili potrebni da dođe do izglasavanja tog zakona. Odgovornost je podjenako na unutarnjim prilika u BiH.

 

TV1: Ko blokira i zašto evropski put. Da li neko trguje EU putem?

 

IVANIĆ: Mislim da ima logike da odgovora iz RS-a neće biti dok se ne usvoji Zakon o akcizama. Očito je da je Vladi RS-a, jako stalo do dodatnih finansijskih sredstava, do podrške budžetu. Bez akciza toga nema od MMF-a i očito je da će se ući u neku vrstu trgovine. Mi nećemo dati odgovore na Upitnik sve dok se ne usvoji zakon o akcizama i mislim da je politilčki ambijent takav da za te zakone u ovom trenutku vrlo je teško naći većinu. Bojim se da bi evropski put BiH mogao biti blokiran a blokiraju ga oni koji i jedno i drugo povezuju.

 

TV1: Ko blokira gospodine Ivaniću?

 

IVANIĆ: Ako se to desi mislim da podjednaku odgovornost ima i Savjet ministara koji ne zove Vladu RS-a da se polako pripremaju odgovori ali i Vlada RS-a koja Upitnik koristi kao instrument kojim želi da obezbjedi zakon o akcizama.

 

TV1: Milorad Dodik, danas tvrdi, da RS u institucijama BiH ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih  predstavnika Saveza za promjene?

 

IVANIĆ: Nisam čuo nijednu konkretnu stvar da bih mogao dati odgovor, jer ne znam na šta je konkretno mislio. Ono što ja vidim kada se krećem vani, da je pozicija RS-a vrlo stabilna i da RS kao instituciju niko ne dira a to što SNSD ima problema sa nekim zemljama to je njihov problem. RS kao entitet nema nijedan problem sa međunarodnim institucijama.

 

TV1: Čemu tolika reakcija i toliki verbalni napadi jednih na druge zbog prijedloga izmjenja Krivičnog zakona, šta je problem?

 

IVANIĆ: Jasno je da političke strukture iz Sarajeva imaju namjeru da ovaj zakon koriste u smislu da bilo kakvo drugačije mišljenje o događajima iz prošlosti se i sankcioniše krivično. Mislim da je to potpuno besmisleno i da to dobija žestoku kritiku iz RS-a. Vidjet ćemo, ja mislim da taj zakon neće dobiti podršku u parlamentu , da za njega neće glasati ni SDS ni SNSD. To je mehanizam koji je SNSD ranije koristio u Savjetu ministara. Ponekad su njihovi ministri puštali neke prijedloge znajući da će pasti na parlamentu.

 

Ostatak pogledajte u video prilogu Tv1:

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook