udruženje 'iskra'

UKC Banja Luka primiti će onkološke pacijentice iz FBiH, ali uz prethodno odobrenje fondova

Hronika16.06.17, 16:27h

UKC Banja Luka primiti će onkološke pacijentice iz FBiH, ali uz prethodno odobrenje fondova
- Za takvo što pacijenti se najprije moraju javiti Fondu zdravstvenog osguranja da bi dobili suglasnost za liječenje u UKC Banja Luka. Molimo pacijente da se ne javljaju u UKC Banja Luka pojedinačno, te da najprije osiguraju odobrenje fondova zdravstvenog osiguranja na području kantona na kojima imaju prebivalište - objasnila je Azra Ikalović iz Udruženja "Iskra"

 

Udruženje "Iskra" Banja Luka pozvalo je onkološke pacijente koji su se liječili u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (a usluga radijacije su im uskraćene zbog kvara aparata) da osiguraju odobrenje fondova zdravstvenog osiguranja na području na kojima imaju prebivalište prije nego se obrate UKC Banja Luka gdje će im biti pružena adekvatna pomoć i tretman.

 

- Za takvo što pacijenti se najprije moraju javiti Fondu zdravstvenog osguranja da bi dobili suglasnost za liječenje u UKC Banja Luka. Molimo pacijente da se ne javljaju u UKC Banja Luka pojedinačno, te da najprije osiguraju odobrenje fondova zdravstvenog osiguranja na području kantona na kojima imaju prebivalište - objasnila je Azra Ikalović iz Udruženja "Iskra".

 

Podsjeća da je Udruženje "Iskra" ranije danas dogovorilo s Univerzitetskim kliničkim centrom iz Banje Luke da se svim onkološkim pacijenticama (kojima je početkom ove sedmice uskraćena usluga radijacije u UKC Sarajevo) ponudi da tretmane radijacije i hemoterapije obave u UKC Banja Luka.

 

- UKC Banja Luka suglasan je s prijedlogom da se pomogne ženama koje su oboljele od karcinoma i ne mogu čekati da se aparati poprave u Sarajevu. U UKC Banja Luka su nam rekli da mogu primiti sve pacijentice, odnosno oko njih 300 iz Federacije BiH - navode iz Udruženja "Iskra".

 

Ikalović je objasnila da smještaj u UKC Banja Luka može biti obezbijeđen za sve pacijentice iz FBiH koje su usporedo na hemoterapiji i zračenju, dok pacijentice koje trebaju tretman samo zračenja mogu biti smješteni u Domu penzionera u Banjoj Luci.

 

- Taj dogovor ostvaren je u suradnji s nevladinim sektorom, UKC Banja Luka, Centrom za zračenje u Banjoj Luci, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i direktorom Doma penzionera u Banja Luci - ističu iz Udruženja "Iskra" i naglašavaju da je dopis istog sadržaja upućen i ministrima zdravstva u Federaciji BiH i fondovima zdravstvenog osiguranja u FBiH.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook