Većina griješi u ovim stvarima

Cijeli život pogrešno peremo kosu: Frizer otkrio šest koraka koje treba slijediti

Lifestyle16.06.17, 09:09h

Cijeli život pogrešno peremo kosu: Frizer otkrio šest koraka koje treba slijediti
Prije pranja kosu je potrebno raščešljati s kvalitetnom četkom. Prvo treba iščešljati vrhove i onda ponovo od korijena kose prema vrhovima

 

Christophe Robin, poznati pariški kolorist ispričao je kako ga puno njegovih klijentica pita kako pravilno prati kosu, a on je otkrio 6 koraka koje treba slijediti kako bi nam kosa bila zdrava i lijepa

 

Pranje kose bi trebalo biti jednostavno, ali brojni klijenti frizeru Christopheu Robinu dolaze s istim pitanjem, a to je: Kako trebam prati kosu?

 

- Mnoge greške nastaju zbog brojnih prozvoda koje danas imamo na tržištu. A žene se često u žurbi i na krivi način operu i isperu kosu - upozorava Robin.

 

Ovaj kolorist brine za kose poznatih glumica kao što su Catherine Deneuve i Tilda Swinton. Za New York Times otkrio je tehniku od 6 koraka za savršeno pranje kose: 

 

Prije pranja kosu je potrebno raščešljati s kvalitetnom četkom. Prvo treba iščešljati vrhove i onda ponovo od korijena kose prema vrhovima. 

 

- Prvo raščešljajte kako ne biste trebali to raditi nakon pranja kose, kad je mokra. Nikad ne treba češljati morku kosu. To je za nju jako stresno - objašnjava Robin.


Prije šamponiranja na vrhove kose nanesite ulje, na primjer bademovo ili arganovo ulje. Kaže da je idealno ulje ostaviti na vrhovima kose preko noći, ali i 15 minuta prije pranja kose će imati pozitivnan utjecaj. Korištenjem ulja prije pranja potpuno ćete izbjeći korištenje regenratora, koje je sad nepotrebno nanositi.

 

Kosu treba oprati pravim šamponom, što znači da treba znati koji tip kose imate i koji šampon odgovara vašem tipu kose. Žene s obojanom kosom ne bi smjele koristiti šampone koji u sebi imaju sulfate, a trebaju ih koristiti žene koje imaju masnije tjeme i prirodnu boju kose, budući da su jači i bolje se bore s masnoćom skalpa. Žene s kovrčavom kosom, koja često zna biti suha, trebale bi koristiti 2u1 šampone koji se ne pjene, ali imaju dovoljno regeneratora da omekšaju kosu. 

 

- Većina žena koristi previše šampona za kosu. Treba vam jedna čajna kašika šampona koji se razvija dodavanjem vode. S prstima šamponirajte samo korijen kose. Kako biste povećale volumen kose, perite je tako da spustite glavu te je perete i ispirete naopačke - objašnjava Robin.

 

Dobro isperite kosu od šampona. 

 

- Ovo je zapravo najveći problem kod pranja kose. Ljudi ne uzmu dovoljno vremena da isperu kosu od šampona. Nakon pranja, kosa bi trebala biti potpuno čista - napominje Robin.

 

Ako se odlučite koristiti regenerator za kosu, stavite ga samo na vrhove. Robin preporučuje svima da jednom sedmično stave masku za regeneraaciju kose.

 

Nemojte trljati kosu peškirom kako bi je osušili. Pokupite ekstra tekućinu s kose laganim tapkanjem ili marokanskom metodom koja zahtjeva da se glava nagne naprijed kako bi kosa visila i onda se povlači peškir niz kosu kako bi se pokupila voda.

 

Robinovi bonus trikovi: Kosu ne treba prati više od 2 puta sedmično.

 

Suhi šampon nije zamjena za pranje kose. On može produžiti vrijeme do pranja kose za jednu večer, u najboljem slučaju jedan dan.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook