57. izdanje počinje 30. septembra

Odabrana bh. selekcija ovogodišnjeg programa Festivala MESS

Kultura15.06.17, 13:49h

Odabrana bh. selekcija ovogodišnjeg programa Festivala MESS
Ovogodišnji 57. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 30. septembra do 8. oktobra, a u njegovom fokusu bit će atipični naratori i naratorke te oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu, saopćeno je iz Festivala MESS

 

Tri predstave nastale u produkcijama domaćih teatarskih kuća - "Mi djeca sa kolodvora Zoo" Narodnog pozorišta Tuzla i reditelja Adnana Omerovića, "Otkrivanje žene" Harisa Pašovića Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra te "Moja Fabrika" rediteljice Selme Spahić i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, odabrano je u bh. selekciju 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

 

Naglašavajući da se za bh. selekciju prijavilo ukupno 13 predstava iz 10 pozorišnih kuća, dramaturginja, teoretičarka i kritičarka iz Slovenije Alja Predan, koja je selektorica ovogodišnjeg programa, istakla je da su odabrane predstave dokaz da se na osnovu klasičnog dramskog teksta ili adaptacije odnosno dramatizacije literature mogu napraviti odlične i vrlo aktuelne predstave.

 

- Odabrane predstave se po temi, pozorišnom jeziku i umjetničkim ostvarenjima mogu označiti kao vrhunske. Sve tri izabrane predstave različite su po mnogim elementima, ali ipak imaju nešto zajedničko. Sve tri su angažirane, sve tri upozoravaju na društvene anomalije i sve tri se bave takozvanim društvenim marginama. Ženama, radnicima, mladima. To ukazuje da pozorište u BiH nije sasvim apatično i imuno na društvene probleme - objasnila je Predan.

 

Za predstavu "Mi djeca s kolodvora Zoo" naglasila je da prilagođavanjem teksta lokalnoj sredini postiže intenzivnu i angažiranu participaciju publike. Smatra da je reditelj uspio načinom inscenacije, vođenjem glumaca i inteligentnom upotrebom videa pronaći balans između naturalističke slike društvenog dna i savremenog shvatanja i doživljavanja pozorišnog čina.

 

Selektorica je mišljenja da komad "Otkrivanje žene" govori o onome o čemu se do sada niko u regionu pa ni šire nije tako temeljito bavio i uspio estetski bogato tematizirati kroz pozorišnu formu.

 

- Pašović kao autor kroz produbljeni istraživački proces analitički precizno razgaljuje poziciju žene u historijskim promjenama i rezultate tog procesa postavlja na scenu kao reditelj u formi jednog monumentalnog murala. Ova predstava nesentimentalno i iskreno otkriva ženu i njezinu ulogu u društvu, ali u isto vrijeme podstiče dijalog između nje i muškarca kako bismo već jednom mogli prevazići duboko zakodirane društvene stereotipe - obrazloženje je selektorice Alje Predan.

 

U obrazloženju izbora predstave "Moja Fabrika", ona je navela da komad istovremeno savršeno funkcionira kao dokumentarna predstava i kao izuzetno umjetničko djelo koje na suptilan, rafiniran i poetičan način priča priču o usponu i padu zeničke Željezare.

 

- Društveno angažirana, scenski lijepa i uzbudljiva predstava ukazuje na to da najmlađu generaciju pozorišnih stvaralaca u BiH zanimaju velike i važne teme koje kroz širi društveni i socijalni kontekst progovaraju i o vlastitom identitetu - obrazložila je Predan.

 

Prema pravilima, zbog učešća umjetnika angažiranih u radu Festivala, predstava je van konkurencije za nagrade za najbolju režiju i najbolju predstavu.

 

Ovogodišnji 57. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 30. septembra do 8. oktobra, a u njegovom fokusu bit će atipični naratori i naratorke te oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu, saopćeno je iz Festivala MESS.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook