analiza književnice andree pitzer

Bob Dylan optužen za plagiranje u govoru zahvale za Nobelovu nagradu

Kultura15.06.17, 12:19h

Bob Dylan optužen za plagiranje u govoru zahvale za Nobelovu nagradu
Na roman Hermana Melvillea iz 1851. roker se, među ostalim djelima, osvrnuo u govoru koji je u zadnji tren poslao švedskoj akademiji kako bi dobio novac koji ide uz nagradu (923.000 dolara)

 

Književnica Andrea Pitzer koja je za mrežni časopis Slate analizirala Dylanov govor, tvrdi da je pronašla zaprepašćujuće sličnosti između Dylanova govora o "Moby Dicku" i analize mrežne stranice za književnost SparkNotes namijenjene studentima.

 

Na roman Hermana Melvillea iz 1851. roker se, među ostalim djelima, osvrnuo u govoru koji je u zadnji tren poslao švedskoj akademiji kako bi dobio novac koji ide uz nagradu (923.000 dolara).

 

Bob Dylan je u svom govoru rekao da su na njegovo stvaralaštvo utjecali mnogi umjetnici, od Homera, Cervantesa, Hermana Melvillea do Williama Shakespearea i Buddy Hollyja.

 

Dylan je citirao Melvillea koji je kita Mobyja nazvao "utjelovljenjem zla". No Pitzer napominje da tog izraza nema u romanu, nego u analizi SparkNotesa.

 

Po njezinu mišljenju, Dylan je u svom govoru dvadeset puta spomenuo roman "Moby Dick" i svaki put je jako podsjećao na analize SparkNotesa.

 

Stalna tajnica Švedske akademije Sara Danius nazvala je Dylanov govor "izvanrednim" i "uvjerljivim", prenosi Hina.

 

(Fena/mr)

 

 


DEPO
KOMENTARI