TRAŽI SE POVLAČENJE SKANDALOZNE ODLUKE

Ministar Mirvad Kurić ogorčen drastičnim povećanjem administrativnih taksi: Još jedan nož u leđa kulturi u BiH!

Kultura14.06.17, 15:07h

Ministar Mirvad Kurić ogorčen drastičnim povećanjem administrativnih taksi: Još jedan nož u leđa kulturi u BiH!
Njena primjena donosi značajno povećanje cijene izdavanja potvrde o prijavi rada za sve gostujuće inozemne umjetnike - umjesto pet KM, koliko su dosad organizatori manifestacija i institucije kulture plaćali, novom odlukom odsad plaćaju 100 KM

 

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo traži od Vijeća ministara BiH da stavi van snage Odluku o izmjeni tarifa administrativnih taksi jer smatraju da bi njena primjena značila atak na kulturnu scenu i umjetnost te bi osiromašila kulturne sadržaje u BiH.


Na današnjoj pres-konferenciji resorni kantonalni ministar Mirvad Kurić tu odluku okarakterizirao je "kao nož u leđa kulturi, institucijama kulture i svim manifestacijama iz te oblasti". Precizirao je da njena primjena donosi značajno povećanje cijene izdavanja potvrde o prijavi rada za sve gostujuće inozemne umjetnike. Tako, kaže on, umjesto pet KM koliko su dosad organizatori manifestacija i institucije kulture plaćali, novom odlukom odsad plaćaju 100 KM.


- Naprimjer, u slučaju Festivala MESS to umjesto dosadašnjih oko hiljadu KM (koliko su plaćali za oko 200 umjetnika koji gostiju u Sarajevu), znači da će morati platiti oko 20.000 KM - kaže Kurić. Naglašava koliki je to udar na budžet institucija kulture na svim nivoima jer se spomenuta odluka odnosi na cijelu državu.


Ministar Kurić podsjeća da je iz Ministarstva ranije već poslan dopis na više adresa (predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, resornom državnom ministru i ministru sigurnosti), ali odgovor dosad nisu dobili.


- Apeliramo da Vijeće ministara BiH na prvoj sjednici Odluku stavi van snage, ako ništa da idu s izmjenama i dopunama Zakona o strancima i tako reguliraju tu oblast. Očigledno se niko nije bavio suštinom i posljedicama takve odluke - naglašava i precizira da je odluka obrazložena "pozitivnim efektima za budžet institucija BiH".    


Ministar Kurić začuđen je što dosad nisu reagirali i drugi kojih se to tiče, ali i dodaje da ih većina (kako u Sarajevu tako i u drugim dijelovima BiH) nije niti informarana o posljedicama koje ta odluka može izazvati.  


Odluku o izmjeni tarifa administrativnih taksi usvojilo je Vijeće ministara BiH, a stupila je na snagu 13. maja ove godine.

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook