u svijetu predrasuda i stereotipa

Dosta više rečenice 'Ima preko 30, neće se udati': Evo zašto ćete onog pravog sresti tek u četrdesetima i biti sretni!

ŽENA iN14.06.17, 11:43h

Dosta više rečenice 'Ima preko 30, neće se udati': Evo zašto ćete onog pravog sresti tek u četrdesetima i biti sretni!
Predrasude o tome kako su slobodne, obrazovane, same žene “u najboljim godinama” (od 35. nadalje) u teškoj situaciji, konačno se tope poput ledenjaka

 

Ako ste u 20-ima ili 30-ima, ne tragajte očajnički za ozbiljnom vezom, zabavljajte se. Jer se u 40‑ima povećava šansa da nađete onog s kojim ćete živjeti “sretno do kraja života”, poručuje hrvatska spisateljica Milana Vuković Runjić.

 

Predrasude o tome kako su slobodne, obrazovane, same žene “u najboljim godinama” (od 35. nadalje) u teškoj situaciji, konačno se tope poput ledenjaka. Netom objavljena knjiga Sare Eckel “It’s Not You: 27 (Wrong) Reasons You’re Single” trenutačno žari i pali Amerikom, a pitanje je kada će zahvatiti ostatak svijeta. O čemu je riječ? Zapravo, o čistoj, hladnoj statistici. Na stranu feminističke krilatice poput “žena treba muškarca koliko riba bicikl”, koje su sedamdesetih bile silno popularne jer ne zanimaju nas priče o tome kako smo savršeno sretne kad smo same. Kada bi to bila istina, onda romantične knjige i filmovi ne bi imali svoju brojnu publiku, niti bismo brisale suze kada na velikom ekranu zazvone svadbena zvona. 

 

Što prije, to bolje. Ili?


Da, romantične smo i imamo svoje snove, među kojima je i onaj o savršenoj vjenčanici! Međutim, sve donedavno vjerovalo se, smatralo i mislilo da obrazovana, zaposlena, ambiciozna karijeristica koja je zašla u “neke godine” ima sve manje šanse upoznati svog “princa”. Koliko smo puta čuli zabrinute roditelje, djedove, bake kako za nekoga kažu “oh, pa ona je već navršila tridesetu (trideset petu, četrdesetu), ta se sigurno neće udati”, a s takvim razmišljanjima upisanim duboko u srcu naravno da smo i mi “neke” svoje rođendane čekale s tjeskobom.

 

U mojem slučaju, nakon što sam valjda po tisućiti put čula da je netko već u tim-i-tim godinama i po svoj će prilici ostati sam, valjda sam se i udala u dvadesetima zato da to više ne slušam, ali, vjerujte mi, rano sklopljen brak na svom dugom i krivudavom putovanju doista proživi svega i svačega. Dugogodišnje proučavanje, piše Sara Eckel, veza, brakova i sreće u njima napokon je dovelo do posve drukčijeg zaključka: karijeristice koje su 40-e dočekale same, imaju znatno veće šanse pronaći odgovarajućeg partnera (pogotovo ako se prestanu zamarati time da on treba biti stariji od njih), a brakovi sklopljeni u zrelijoj dobi trajniji su i sretniji od onih ­koji počnu (pre)rano, koji uglavnom i ne dočekaju četrdesete. 

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(Cosmpolitan.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


DEPO
KOMENTARI