sutra nastavak izlaganja i diskusije

Završen prvi dan konferencije za spas BHRT-a: Kako da opstanu javni servisi u BiH?

Mediji13.06.17, 17:47h

Završen prvi dan konferencije za spas BHRT-a: Kako da opstanu javni servisi u BiH?
Ova konferencija, koja ima cilj da pronađe najbolji način za opstanak javnog sistema emitiranja u BiH, bit će nastavljena i završena sutra

 

Završen je prvi dana rada konferencije “Nacionalni radiotelevizijski servis u Bosni i Hercegovini”.

 

Ova konferencija, koja ima cilj da pronađe najbolji način za opstanak javnog sistema emitiranja u BiH, bit će nastavljena i završena sutra- piše BHRT.

 

Četvrti panel: Samoodrživost javnog radiotelevizijskog sistema u BiH/moderator Boris Bergant

 

Tema panela su promjene sistema, promjene u zakonodavstvu, hrvatski kanal.


Dejana Radovanović-Šarenac: Trudimo se da nađemo rješenja

 

Od upravnih odbora se očekuje mnogo i pravo vrijeme je da se kaže da ljudi koji sjede u tom odborima nešto i rade, počela je svoje izlaganje predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a Dejana Radovanović-Šarenac.

 

“Da smo znali šta nas čeka, vjerovatno bi oprali ruke od ove obaveze, rekla je predsjednica Upravnog odbora Radovanović-Šarenac, pa ipak nastavila.

 

“U protekla dva mjeseca obavili smo mnogo razgovora i sada polako ulazimo u entitete. Trudimo se da nađemo rješenja. Na Odbor sistema vratićemo pitanja naplate RTV takse. To je mjesto gdje bi najviše mogli da uradimo. Trenutna situacija je sve dovela za jedna sto. Treba da slušamo sve ono što treba onom drugom i da uvažavamo onog trećeg.

 

Ne obećavamo da će stvari brzo biti riješene i ja vjerujem da se možemo dogovoriti i da ćemo u saradnji sa direktorima tri servisa naći rješenje, rekla je predsjedavajuća Upravnog odbora BHRT-a.

 

Mehmed Agović: Javni servisi su predmet političke igre

 

“Vrlo je teško govoriti o konkretnim rješenjima kada se nalazimo u politički nevjerovatno inficiranom području. Čuli smo od parlamentaraca da nam treba javni servis, ali nisu rekli kakav”, rekao je Mehmed Agović.


On smatra da bi prijedlog o etničkim kanalima napravio potpunu disoluciju javnog servisa, a time i javnog mnjijenja u BiH.

 

Agović je takođe rekao da bi se brzo vrlo brzo došlo do problema ko će ih plaćati, npr. da li će Bošnjaci plaćati za srpski javni servis.

 

Ostatak izlaganja na konferenciji uz video priloge pogledajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook