vijeće ministara bih

Usvojene izmjene Krivičnog zakona: Uvodi se kazna zatvora zbog širenja mržnje na internetu

Front13.06.17, 16:31h

Usvojene izmjene Krivičnog zakona: Uvodi se kazna zatvora zbog širenja mržnje na internetu
- Najosnovnije što se tiče zakona, mijenjali smo da se novčana kazna podigne na 100 KM za zamjenu za izdržavanje kazne zatvora, s tim da smo onemogućili kaznena djela terorizma, genocida i zločina protiv čovječnosti, da se ne mogu zamijeniti novčanom kaznom - kazao je novinarima ministar pravde BiH Josip Grubeša

 

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH.

 

- Najosnovnije što se tiče zakona, mijenjali smo da se novčana kazna podigne na 100 KM za zamjenu za izdržavanje kazne zatvora, s tim da smo onemogućili kaznena djela terorizma, genocida i zločina protiv čovječnosti, da se ne mogu zamijeniti novčanom kaznom - kazao je novinarima ministar pravde BiH Josip Grubeša.

 

Po njegovim riječima, urađene su i izmjene o pitanju elektronske narukvice, tako da osuđenici Suda BiH do godinu dana mogu u  budućnosti zamijeniti kaznu zatvora s elektronskom narukvicom, odnosno da kaznu izvršavaju van zatvora.

 

Ministar Grubeša kaže da su radili i izmjene i dopune zakona vezano za preporuke iz Komiteta Moneyvala i FATF-a o pranju novca i borbi protiv terorizma. Pojasnio je da su izmijenjene sve one stvari koje su jasno definirane od Moneyvala koje bi se trebale uskladiti sa svim njihovim preporukama.

 

- Jako je važno napomenuti i to da smo u članu 9. izmijenili javno poticanje na nasilje i mržnju. Izmjene se tiču toga da, ko putem bilo kakvih javnih medija, novina, televizije, informatičkih sistema propagira nasilje ili mržnju prema bilo kome, bit će sada kažnjen - kazao je ministar Grubeša, dodajući da je kazna najmanje jedna godina zatvora.

 

Po njegovim riječima, kazna za one koji negiraju genocid, zločin protiv čovječnosti je od pet do 10 godina zatvora.

 

Vijeće ministara je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, koji je također predložilo Ministarstvo pravde BiH.

 

- On nam je preduvjet da bi se usvojio i zakon o upravi. Zadovoljan sam, danas smo na sjednici Vijeća ministara imali dva zakona iz Ministarstva pravde i oba su prošla - naveo je ministar Grubeša.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook