Protest ispred Vlade FBiH

Bukvarević poručio: U budžetu nema dovoljno sredstava za zahtjeve boraca

Front12.06.17, 15:25h

Bukvarević poručio: U budžetu nema dovoljno sredstava za zahtjeve boraca
Bukvarević je kazao kako je objasnio demobilisanim borcima o čemu se radi i naveo kako u budžetu ministarstva nema dovoljno sredstava za ono što traže

 

Demobilisani borci danas protestiraju ispred Vlade Federacije. Okupljeni traže reguliranje svog statusa i mjesečnu naknadu u iznosu minimalne penzije u FBiH, a to je 326 KM.

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenog rata Salko Bukvarević kazao je na konferenciji za novinare kako je s okupljenim borcima ispred Vlade razgovarao prije nekoliko dana u Tuzli, piše Avaz.

 

Bukvarević je kazao kako je objasnio demobilisanim borcima o čemu se radi i naveo kako u budžetu ministarstva nema dovoljno sredstava za ono što traže. Također je naglasio kako je Federalno ministarstvo za boračka pitanja u proteklom periodu, da bi riješilo njihov problem, Vladi predložilo plan od tri mjere.

 

Prva mjera jeste usvajanje i objavljivanje Jedinstvenog registra boraca, ali da je za to potrebna izmjena trenutnog Zakona koji ne dozvoljava objavljivanje takvih podataka što je u proceduri.

 

Druga mjera se odnosi na činjenicu da je Federalno ministarstvo dalo podršku svim borcima da formiraju jedinstvenu boračku organizaciju i da je shodno tom zakonu u proceduru upućen Zakon o udruženjima od posebnog značaja za Federaciju.

 

Treća mjera, ona direktna, kako je kazao Bukvarević, jeste da se potpiše sporazum između predstavnika boračkih organizacija i Vlade Federacije, da se na godišnjem nivou od ušteda na računu Ministarstva za boračka pitanja uz dogovor s boračkim udruženjima ta sredstva raspodjeljuju najugorženijim boračkim kategorijama.

 

Bukvarević je kazao kako, nažalost, iako je prethodno bio dogovoren, taj sporazum nije dobio potrebnu podršku na sjednici Vlade.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook