Kako bi Grčka povukla veto na prijem u NATO

Makedonija, ipak, mijenja ime: Spor dug 25 godina riješit će referendumom, a ex-yu republika će se zvati...

Front12.06.17, 13:24h

Makedonija, ipak, mijenja ime: Spor dug 25 godina riješit će referendumom, a ex-yu republika će se zvati...
Zatražit ću od Grčke da razmisli kakvu vrstu susjeda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu historijsku šansu, rekao je Dimitrov

 

Makedonija razmišlja o mogućnost da promijeni naziv da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, javlja Beta, a prenose mediji.

 

Kako prenosi makedonska agencija Makfaks, Dimitrov je to rekao za britanski list Financial Times, koji u tekstu kao moguću varijantu spominje naziv "Gornja Makedonija" koji je već predlagan tokom više od četvrt vijeka postojanja grčko-makedonskog spora.

 

"Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih političkih partija", rekao je Dimitrov.

 

Ministar spoljnih polova Makedonije je danas u Briselu s premijerom Zoranom Zaevom na sastancima u EU i NATO, a u srijedu bi trebalo da se sastane sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

 

"Zatražit ću od Grčke da razmisli kakvu vrstu susjeda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu historijsku šansu", rekao je Dimitrov.

 

Po Financial Timesu, Nikola Dimitrov će danas u Briselu visokim predstavnicima NATO-a naglasiti da će članstvo u Alijansi pomoći da se širi balkanski region smiri nakon nekoliko mjeseci poltičkih tenzija.

 

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je u subotu ponovio da Grčka ne odstupa od svojih stavova i da Makedonija, prije ulaska u NATO, prvo teba da postigne kompromisno rješenje spora o nazivu sa svojim južnim susjedom.

 

Kako prenosi Makfaks, britanski dnevnik napominje da je vlada grčke stranke Sirize pozdravila novu vladu Zorana Zaeva u Skoplju kao kooperativnijeg partnera od prethodne, koja je bila snažno nacionalistička.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook