Njemački mediji pišu

Dok Trump raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku: Putin poput Cezara - Došao, vidio, pobijedio

Front11.06.17, 19:31h

Dok Trump raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku: Putin poput Cezara - Došao, vidio, pobijedio
Ruski energetski koncerni su se učvrstili u Libiji. Turska, članica NATO-a, okrenula se od Evrope i smatra Moskvu partnerom

 

Američki predsjednik Donald Tramp raspiruje opasnu vatru na Bliskom istoku, dok ruski lider Vladimir Putin ne propušta priliku da se ugrije na njoj.

 

Putin pretvara Rusiju u jednu od odlučujućih sila u regionu, piše njemački Handelsblatt, a prenosi Sputnjik.


“Politika nove administracije Bijele kuće na Bliskom istoku fizički jača pozicije Rusije. Ruski predsjednik postaje glavni pobjednik u globalnoj geopolitičkoj borbi“, navodi autor članka Matijas Brugman

 

“Handelsblatt“ navodi da se situacija tokom Trampove vladavine veoma razlikuje od vremena Baraka Obame. Vašington se sada posvađao i sa Evropom i sa arapskim svijetom. U isto vrijeme je Vladimir Putin, nastavlja izdanje, “preuzeo taktiku Merkelove“ – ja nastavljam, a ostali nek se sami snađu. 

 

Zajedno sa nizom aktivnih samostalnih koraka, to je dovelo Rusiju do vodeće pozicije u globalnoj hijerarhiji, piše autor članka, upozoravajući da će značaj ruske države u međunarodnoj areni nastaviti da raste, između ostalog zahvaljujući Trampu. 


“Svojom politikom Tramp je faktički podijelio Arape, koje je zapravo htio da ujedini protiv Irana – i na kraju su se države Persijskog zaliva urotile protiv Katara, optuživši ga za podršku Iranu i za finansiranje terorista“, piše izdanje, navodeći da novi američki predsjednik podržava one koji se oslanjaju na vojsku, a ne na diplomatiju. 

 

Autor navodi da aktuelni konflikt u Persijskom zalivu ne okreće ka Rusiji samo Katar, koji je, kako podsjeća autor, već sebi osigurao paket akcija “Rosnjefta“. Ruski energetski koncerni su se učvrstili u Libiji. Turska, članica NATO-a, okrenula se od Evrope i smatra Moskvu partnerom. Prijateljske veze sa Rusijom želi da sačuva i Iran – on u Siriji podržava vladine snage. 


“Rusija je ponovo postala jedna od odlučujućih snaga na Bliskom istoku“, navodi se u članku.  


Autor članka posebno ukazuje na poziciju Katara, koji je takođe stao na stranu Moskve. U članku se navodi i da bi Peking, nakon što su Sjedinjene Države izašle iz Pariskog sporazuma o klimi, mogao da promijeni svoj stav. 

 

Pri svemu tome, SAD ne mogu sebi da dozvole da se okrenu od Rusije kada su im potrebni partneri u borbi protiv međunarodnog terorizma, navodi se u članku.


“Danas se o Putinu može govoriti parafraziranjem rimske poslovice – došao, video i pobedio“, zaključuje Handelsblatt.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook