Bliži se sezona kupanja

Ovo nikako ne radite u bazenu: Odvratna navika može vam ugroziti život!

Lifestyle11.06.17, 14:49h

Ovo nikako ne radite u bazenu: Odvratna navika može vam ugroziti život!
Posebno štetan gas koji nastaje u toj kombinaciji je trikloramin, koji vodi daje specifičan miris hlora, ali može da ošteti i plućni epitel kupača

 

Sezona kupanja na bazenima se bliži i veoma je važno da znate zašto ne bi smjelo da vas mrzi da odete do WC kada vam se mokri, umjesto da se olakšate u bazenu.


Urin u kombinaciji sa hlorom stvara gasove koji su veoma opasni po disajne puteve, a čak i mogu da izazovu astmu, tvrde pulmolozi.
 

Jak miris hlora je prvo što nas asocira na bazene. Međutim, varamo se, u pitanju je mješavina raznoraznih hemikalija koje se formiraju kada hlor dođe u vezu sa znojem, tjelesnim uljima i urinom.


Posebno štetan gas koji nastaje u toj kombinaciji je trikloramin, koji vodi daje specifičan miris hlora, ali može da ošteti i plućni epitel kupača. Drugi koji nastaje je cijanogen - hlorid koji je poguban za pluća, srce i srednji nervni sisitem.
 

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević potvrđuje da uriniranje u bazene ne predstavlja samo loš manir već ozbiljan javno zdravstveni problem.
 

- Bazeni lako mogu da postanu leglo određenih zaraznih bolesti. Mi nikada ne znamo da li taj čovjek ili žena koji mokre imaju neku bakteriju iz grupe hlamidije, mikro plazme ili urea plazme, koje su jako opasne. Ako one uđu u pluća, a osoba ima slabiji imunitet mogu da stvore bronhitis i upalu pluća. Zatim, hlor je sam po sebi opasan, a često se iz razloga infekcija koriste i veće količine koje mogu biti respiratorni iritant za osobe koje već imaju osjetljive bronhijalne puteve. Pretjerano hlorisanje stvara mogućnost da se astma pogorša ili pojavi kod osoba sa slabijim imunitetom. Ništa manje vrijedna nije i opasnost od crijevnih zaraznih bolesti, naročito kod djece", upozorava dr Radosavljević.
 

Ona ističe da zakonom treba spriječiti ljude da mokre u bazene, kao što je to učinjeno u inostranstvu.


"Postoji tečnost koja se ubacuje u vodu, a koja počinje da plavi u kontaktu sa urinom i tako svi znaju šta ste u tom trenutku uradili. Kada bi to postojalo kod nas, svaki kupač bi razmišljao o svom ponašanju", kaže sagovornica.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook