aktuelna kriza

Katarski šef diplomatije: Nema predaje zbog pritiska arapskih komšija, nećemo mijenjati politiku

Front09.06.17, 09:36h

Katarski šef diplomatije: Nema predaje zbog pritiska arapskih komšija, nećemo mijenjati politiku
Katar se nikada neće predati uslijed pritisaka arapskih susjeda i neće promijeniti svoju nezavisnu vanjsku politiku da riješi sporove koji opterećuju regiju, izjavio je katarski ministar vanjskih poslova

 


Prisustvo lidera Hamasa u Dohi koordinirano je sa SAD-om i zemljama u regiji, kaže Sheikh Mohammed bin Abdulrahman.



Katar se nikada neće predati uslijed pritisaka arapskih susjeda i neće promijeniti svoju nezavisnu vanjsku politiku da riješi sporove koji opterećuju regiju, izjavio je katarski ministar vanjskih poslova za Al Jazeeru

 

"Nismo spremni predati se i nikada nećemo biti spremni predati se, čuvamo nezavisnost naše vanjske politike", rekao je Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

 

Dodao je da katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani neće napustiti zemlju dok traje blokada te zbog toga neće prisustvovati mogućim razgovorima u Bijeloj kući, u sklopu posredništva koje je ponudio predsjednik SAD-a Donald Trump.

 

Rekao je da bi Katar mogao živjeti pod embargom zauvijek, jer ima podršku međunarodne zajednice.

 

"Katarska Vlada poduzela je mjere da osigura da će standard ljudi ostati isti", kazao je, dodavši da ovoj zemlji još nije predstavljena lista zahtjeva država koje su prekinule veze s Dohom, ali je naglasio da će se kriza riješiti mirnim putem.

 

 "Nikada ne smije biti vojno rješenje za ovaj problem."

 

Katarski šef diplomatije je kazao da je cilj angažiranja turskih vojnika u ovoj zemlji sigurnost cijele regije.

 

'Prisustvo Hamasa koordinirano sa SAD-om'


Prisustvo političkih lidera Hamasa u Dohi "koordinirano je sa SAD-om" i ima za cilj palestinsko jedinstvo, rekao je Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

 

"Hamasovo prisustvo u Dohi je koordinirano sa SAD-om i zemljama u regiji i dio je naših napora da posredujemo između palestinskih frakcija kako bi se postiglo pomirenje."

 

Uprkos tome, katarska vizija mira je bila u direktnoj suprotnosti s Hamasom sve donedavno, kada je Hamas promijenio svoju poziciju u vezi s rješenjem o dvije države u novom političkom dokumentu.

 

Katar je 2006. godine pokušao posredovati između zavađenog Fataha i Hamasa, tražeći od Hamasa da prizna Izrael i odbaci nasilje kao formu svog otpora, što je odbio.

 

Godinu kasnije, Katar je također bio domaćin Shimonu Peresu, bivšem zamjeniku izraelskom premijera, kada je pokušao ohrabriti Izrael da direktno pregovara s Hamasom.

 

Ove godine, na samitu Arapske lige u Jordanu, Katar je bio među 22 zemlje članice koje su podržale arapsku inicijativu za mir, u kojoj je posredovala Saudijska Arabija, a koja podržava rješenje o dvije države i normalizaciju odnosa s Izraelom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook