za njegovanje pamćenja bh. historije

Muzeju Franjevačkog samostana iz Fojnice i književniku Halidu Kadriću priznanje 'Bosanski stećak'

Kultura08.06.17, 20:11h

Muzeju Franjevačkog samostana iz Fojnice i književniku Halidu Kadriću priznanje 'Bosanski stećak'
Ovogodišnji dobitnici visokog priznanja "Bosanski stećak" su Muzej Franjevačkog samostana Duha svetoga iz Fojnice i književnik Halid Kadrić za njihov doprinos u pamćenju bosanskohercegovačke prošlosti, kao i za afirmaciju BiH

 

Povodom Dana Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i Međunarodnog dana arhiva, u Sarajevu je danas održana svečana akademija na kojoj su dodijeljena priznanja "Bosanski stećak" i otvorena izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana", javlja Anadolu Agency (AA).

 

Arhiv FBiH je drugu godinu zaredom dodijelio priznanja najboljim pojedincima i ustanovama iz oblasti kulture koji njeguju pamćenje na bosanskohercegovačku historiju.

 

Ovogodišnji dobitnici visokog priznanja "Bosanski stećak" su Muzej Franjevačkog samostana Duha svetoga iz Fojnice i književnik Halid Kadrić za njihov doprinos u pamćenju bosanskohercegovačke prošlosti, kao i za afirmaciju BiH.

 

Priznanje Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u vidu plakete za doprinos razvoju bosanskohercegovačke arhivistike pripalo je arhivistici iz Arhiva Unsko-sanskog kantona Reski Mehdin.

 

Ceremonija dodjele priznanja Arhiva FBiH održana je u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu u Sarajevu, a priznanja je dobitnicima je u ime premijera Federacije BiH uručio Adamir Jerković, direktor Arhiva FBiH.

 

Jerković je istakao da će Arhiv FBiH ovakvim manifestacijama nastaviti podsjećati na nastanak i postojanje BiH.

 

"To je potrebno državi BiH. Malo je ovakvih manifestacija gdje se vidi država BiH. Mi kao Arhiv FBiH ćemo nastaviti da njegujemo te tradicije. Ove godine smo dodijelili nagradu 'Bosanski stećak' i jedan od nagrađenih kolektiva je Muzej franjevačkog samostana u Fojnici. Nagradili smo franjevce zbog toga što oni vrijedno skupljaju historiju BiH", rekao je Jerković.

 

(AA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook