Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH

Preda: Brisel očekuje jedinstven, tačan i konkretan odgovor na upitnik EK

Front08.06.17, 17:46h

Preda: Brisel očekuje jedinstven, tačan i konkretan odgovor na upitnik EK
Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH istakao je i potrebu formiranja parlametarnog odbora za SSP koji bi činili parlamentarci EU i predstavnici parlamenata u BiH i koji bi radio na ubrzanju evropskog puta

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Banjoj Luci sa specijalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Dan Predom o ubrzanju procesa evropskih integracija. 

 

 Dan Preda je tokom razgovora posebno istakao nepohodnost odgovora na 3.000 pitanja iz Upitnika Evropske komisije do kraja godine, ističući da je potrebno da svi nivoi vlasti daju svoje odgovore, ali da Brisel dobije samo jedan odgovor na svako od postavljenih pitanja: jedinstven, tačan i konkretan, saopćeno je nakon sastanka iz entitetskog parlamenta. 

 

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH istakao je i potrebu formiranja parlametarnog odbora za SSP koji bi činili parlamentarci EU i predstavnici parlamenata u BiH i koji bi radio na ubrzanju evropskog puta. 

 

 Čubrilović je rekao da je potrebno ubrzati proces evropskih integracija i istakao da je Narodna skupština RS-a nedvosmisleno opredijeljena za evropske integracije i ispunjavanje uslova predviđenih reformske agendom, za koju je postignuta saglasnost vodećih političkih aktera i institucija kako u Republici Srpskoj tako i na nivou Bosne i Hercegovine.

 

 - RS je opredijeljena za evropski put. Narodna skupština jednoglasno je prihvatila izjavu o ispunjavanju agende na putu integracija u Evropsku uniju. Naše političko opredjeljenje jeste da postanemo punopravni član Evropske unije, ali to zavisi i od EU koja odlučuje o članstvu - naglasio je Čubrilović. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook