VRHUNAC POLITIČKE DRAME U SAD

Washington 'na nogama': Svi čekaju svjedočenje Comeya pred Senatom, šta će otkriti o Trumpovoj vezi s Rusijom?!

Front08.06.17, 14:33h

Washington 'na nogama': Svi čekaju svjedočenje Comeya pred  Senatom, šta će otkriti o Trumpovoj vezi s Rusijom?!
Njegovo svjedočenje se u SAD smatra prvorazrednom političkom dramom, obzirom da je njegova smjena potakla sumnje da je Trump htio zaustaviti istragu koju vodi FBI o njegovim vezama sa Rusijom i uplitanju Moskve u predsjedničke izbore

 

 

Američka prijestonica na nogama očekuje današnje svjedočenje Jamesa Comeya, smijenjenog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) pred istražnom komisijom Kongresa.

 

Očekuje se da Comey odgovara na pitanja članova Odbora za obavještajni nadzor Senata u vezi s njegovom komunikacijom sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom.

 

Njegovo svjedočenje se u SAD smatra prvorazrednom političkom dramom, obzirom da je njegova smjena potakla sumnje da je Trump htio zaustaviti istragu koju vodi FBI o njegovim vezama sa Rusijom i uplitanju Moskve u predsjedničke izbore. CNN ističe da je riječ o kulminaciji nacionalne političke krize, koja će odrediti sudbinu aktuelnog predsjednika SAD.

 

Američki mediji tvrde da će se bivši direktor FBI u svom istupu konfrontirati s tvrdnjama Trumpove administracije. U dijelu njegove pisane izjave uoči saslušanja Comey je naveo da je Trump privatno od njega tražio da prekine istragu protiv njegovog savjetnika Michaela Flynna, a u sklopu šire istrage o vezama sa Rusijom.

 

Mediji su ranije objavili zabilješke u kojima je bivši šef FBI tvrdio da je Trump od njega tražio da obustavi istragu, te da je to mogući razlog smjene. Od tada se Comey nije javno oglašavao, a od svjedočenja se očekuje da baci više svjetla na aferu.

 

Za to vrijeme, veliki interes javnosti i medija koriste ugostitelji koji organiziraju kolektivno gledanje svjedočenja, navodi Reuters, uz specijalni koktel „Smjena predsjednika“, „FBI doručak“ te rusku Votku. Comeyevo svjedočenje su već nazvali vašingtonskim "Super Bowlom“.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook