DOGOVORENA SARADNJA I RAZMJENA KULTURNIH PROJEKATA

Ministar Kurić u Pekingu: Poptisan Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj razvoj i promociju kreativnih industrija

Kultura08.06.17, 10:25h

Ministar Kurić u Pekingu: Poptisan Memorandum o razumijevanju koji ima za cilj razvoj i promociju kreativnih industrija
Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, zemlje učesnice obavezale su se na saradnju i promociju internacionalnih zajedničkih aktivnosti u pogledu kulturne razmjene

 


Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić boravio je u Pekingu, N.R.Kina, od 27.05-01.06.2017, na poziv Kineskog instituta za kulturna istraživanja. Svrha posjete bila je učešće na II Forumu kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju zemalja učesnica.


Ovaj memorandum su potpisali ministar Kurić u ime Kantona Sarajevo i glavni stručnjak Kineskog instituta za kulturna istraživanja Li Xiaomu.


Tema II Foruma zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine bila je “Akcija 16+1; Novi početak saradnje u kulturnoj industriji”.


Pored Bosne i Hercegovine, na Forumu su učešće uzeli i predstavnici zemalja regije Centralne i Istočne Evrope, ukupno njih 16.


Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, zemlje učesnice obavezale su se na saradnju i  promociju  internacionalnih zajedničkih aktivnosti u pogledu kulturne razmjene.


Ministar Kurić istakao je da je potpisivanje ovog memoranduma korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu na polju razvijanja i promocije kreativnih industrija.


- U Pekingu je potpisan Memorandum koji definiše tipove saradnje Kantona Sarajevo i Instituta za kulturna istraživanja N.R.Kine, a koja uključuje razvoj zajedničkih istraživačkih projekata, razmjenu publikacija, izvještaja i akademskih informacija, razmjenu akademskog osoblja i studenata, te postavku internacionalne  platforme za unapređenje saradnje između dvije države na polju kreativne industrije i kulturne razmjene, istakao je Kurić.


Pored potpisanog Memoranduma o razumijevanju sa N.R.Kinom, postignuti su i okvirni dogovori sa zemljama regiona kada je u pitanju razmjena kulturnih projekata.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook