NA DNEVNOM REDU SAMO JEDNA TAČKA

Ništa od smjene dekanese Almire Hadžović-Džuvo: Zašto je propala današnja sjednica NNV-a Medicinskog fakulteta?

Hronika07.06.17, 15:56h

Ništa od smjene dekanese Almire Hadžović-Džuvo: Zašto je propala današnja sjednica NNV-a Medicinskog fakulteta?
nakon što nije usvojen dnevni red sjednice, nekoliko članova NNV kao i dekanesa napustili su sjednicu, dok su ostali članovi ostali u sali

 


Sjednica Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta (NNV) o smjeni dekanese Almire Hadžović-Džuvo trebala se održati danas na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Međutim, nakon što nije usvojen dnevni red sjednice, nekoliko članova NNV kao i dekanesa napustili su sjednicu, dok su ostali članovi ostali u sali, javlja N1.


Hadžović-Džuvo je nakon izlaska iz sale kazala da svaka odluka koja se donese u nastavku sjednice bit će nezakonita.


Inače, članovi NNV-a predvođeni onima sa KCUS-a, u prvom redu sa direktoricom Sebijom Izetbegović, tražili su da se na dnevni red uvrsti i tačka razrješenja dekanese.


"Ja tu dopunu nisam mogla uvrstiti zbog toga što je po toj tački razrješenje dekana Medicinskog fakulteta dekan odlučio zaključkom koji je prethodno u materijalu dostavljen članovima Nastavno-naučnog vijeća. Pravno se ne može dva puta o jednoj stvari odlučivati", kazala je dekanesa Hadžović-Džuvo.


 U saopćenju nakon sjednice navedeno je da je 58 članova NNV potpisalo zahtjev za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta.


"I pored insistiranja većine članova Vijeća da se prijedlog za smjenu stavi na glasanje, aktuelna dekanesa je odbila da to uradi i time povrijedila zakonitost rada NNV-a i u potpunosti prekoračila svoje ovlasti, te spriječila mogućnost demokratskog i zakonitog upravljanja i odlučivanja na fakultetu. Napuštajući sjednicu u pratnji još 17 članova Vijeća i uposlenika službi pokazala je da joj je mišljenje većine članova Vijeća, profesora, docenata, asistenata i studenata ništa ne znači. Ovim postupkom je stavila "tačku na i" samovolji i proizvoljnom interpretiranju Zakona o visokom obrazovanju, Statuta univerziteta i Poslovnika o radu naučno-nastavnog vijeća MF UNSA i još jednom potvrdila da svakodnevno prekoračuje svoje ovlasti i nanosi štetu Medicinskom fakultetu. Nakon toga je 56 članova NNV odlučilo da zakaže hitnu vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati samo jedna tačka, a to je prijevremeno razrješenje dužnosti dosadašnje dekanese", navodi se u saopštenju.


Dvotrećinska većina članova NNV Medicinskog fakulteta sa pravom glasa i dalje insistira na smjeni.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook