DISKUSIJA SE ZAHUKTALA

Premijer Fadil Novalić i članovi Ekonomskog savjeta: Kako podržati domaću privredu?

Hronika06.06.17, 14:22h

Premijer Fadil Novalić i članovi Ekonomskog savjeta: Kako podržati domaću privredu?
Mada je današnja tema prvobitno najavljena kao mogućnosti podrške izvoznoj privredi, rasprava je proširena na poticaj privredi uopće

 



 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i članovi Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, osnovanog u maju ove godine, razgovaraju danas o mogućim modalitetima podrške Vlade izvoznicima.

 

Na pres-konferenciji održanoj tokom tog sastanka, premijer Novalić je izjavio da Vlada želi iskoristiti znanje i pomoć članova Ekonomskog savjeta, odnosno akademske zajednice, u realizaciji programa rada i Reformske agende.

 

Mada je današnja tema prvobitno najavljena kao mogućnosti podrške izvoznoj privredi, rasprava je proširena na poticaj privredi uopće, rekao je premijer.

 

Predsjednik Ekonomskog savjeta Vjekoslav Domljan izjavio je da zaključaka sa sastanka još nema jer se diskusija tek „zahuktala“, ali  i da je njegovo mišljenje da Vlada mora pomoći izvoznicima da bi povećali izvoz makar za pet posto. Fiskalnim mjerama mora im olakšati  trku s konkurentima na inostranom tržištu, dodao je.

 

- Naši izvoznici su prilično slabi, pa moramo udvostručiti izvoz mada je teško pitanje kako to učiniti - naveo je Domljan. Pitanje je koliko ima manevarskog prostora, a jedan je neformalna ekonomija.
 


Kad je riječ o stranim investitorima, oni traže predvidiv fiskalni okvir u zemlji, napomenuo je Domljan.
 

Po  tvrdnji premijera Novalića, Vlada želi smanjiti opterećenja privredi i regulirati tržište rada. S Ekonomskim savjetom će se konsultirati ubuduće i u oblasti poreza te zakonu o šumama, naprimjer, kao i drugim pitanjima.

 

- Vlada provodi kompleksne reforme i želimo ih provesti u svim oblastima jer su jednako važne da bi se bolje živjelo u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini - premijerove su riječi.

 

Na novinarsko pitanje o Reformskoj agendi, Novalić je odgovorio da zastoj tu postoji, ali da Vlada stanovito radi i da je procesuirala gotovo sve potrebne zakone.

 

Izrazio je žaljenje što neki zakoni nemaju prohodnost u Parlamentu, pa je, primjerice, za izmjene Zakona o igrama na sreću, najavio da će ih Vlada nanovo stavljati u proceduru.

 

Ekonomski savjet Federacije Bosne i Hercegovine osnovan je 19. maja ove godine, a čine ga doktori nauka. Vjekoslav Domljan je predsjednik, dok su članovi Adisa Omerbegović -Arapović, Aziz Šunje, Sead Kreso, Igor Živko, Matej Živković i Goran Miraščić.

 

Današnji sastanak je prvi nakon imenovanja tog tijela. Osim premijera i drugih članova Vlade, prisustvuju mu i čelnici Udruženja banaka BiH, Udruženja poslodavaca FBiH te Upravnog odbora Udruženja stranih investitora BiH, kao i predstavnici 13 kompanija.

 

Zadatak ovog tijela je da savjetuje Vladu FBiH u vezi s ekonomskom politikom, da anlizira predložene zakonske i podzakonske akte i njihov mogući uticaj, kao i da Vladi samoinicijativno predlaže eventualne mjere i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji su cilj održivi ekonomski rast i razvoj, kao i realizacija ciljeva utvrđenih programom rada Vlade, Reformskom agendom i Pismom namjere s Međunarodnim monetarnim fondom, ali ne ograničavajući se samo na ove ciljeve.

 

Savjet je ovlašćen da kolektivno i samostalno komunicira sa širom društvenom zajednicom u vezi s reformskim mjerama.

 

Jedan od najznačajnijih aspekata je neovisnost Savjeta, široko razumijevanje ekonomske problematike i mogućnost neovisnog djelovanja, naglašavaju iz Vlade.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook