USPJESI: TV SERIJA IZ BiH PREDMET JEZIČKOG ISTRAŽIVANJA NA ČUVENOM UNIVERZITETU

Bosanski humor stigao do Sorbone u Parizu

Kultura03.06.17, 17:26h

Bosanski humor stigao do Sorbone u Parizu
Jezik i humor bosanske igrane TV serije „Dobrodošli u Orient Express“ bit će naredne školske godine izučavan i prevođen na francuski jezik, te potom javno prezentiran na čuvenoj Sorboni u Parizu. Ovo je dio projekta Series Balkans, čiji je cilj promocija i širenje igranih TV i online projekata sa Balkana na širem evropskom i svjetskom tržištu

 

Series Balkans sa ponosom najavljuje svoje prvo partnerstvo sa Odsjekom Slavističkih studija na Univerzitetu Sorbona (Paris) gdje će studenti ovog odsjeka u narednoj školskoj godini prevoditi  i analizirati jezik i humor u TV seriji "Dobrodošli u Orient Express" (prva sezona) Jasmina Durakovića. Nakon toga će na ovome univerzitetu biti organizirani Screening Days ove serije uz prisustvo autora serije. Prva sezona tv serije „Dobrodošli u Orient Express“ po ideji i režiji Jasmina Durakovića snimana je i sa velikim uspjehom prikazana na Pinku BH ali i digitalnoj platformi DEPO Zona.

 

 

Scenarista epizoda je Dževad Hadžić, dok su u seriji igrala mnoga velika imena glumišta iz BiH i regiona: Mirvad Kurić, Emir Hadžhafizbegović, Saša Petrović, Bojana Gregorić, Vanesa Glodjo, Ivo Gregurević, Haris Burina i drugih. Seriju je realizirala jedna od vodećih producentskih kuća iz BiH DEPO, a ove godine se očekuje i nastavak snimanja serijala.Series Balkans je transnacionalni projekat čiji je cilj promocija i širenje TV i online igranih projekata sa prostora Balkana na šire evropsko i svjetsko tržište. Započet je festivalom TV/web igranih pilota koji se održao prošle godine u Ateni, dok je sjedište oganizacije u Parisu. Inicijator i pokretač projekta je Constantin Stakos, a ovih dana je u javnosti predstavljen tim projekta. Umjetnički komitet (Artistic Comittee) čine značajna imena iz filmskog, tv, medijskog, književnog života Balkana i Evrope: Maya Ombašić (književnica, BiH-Francuska), Andrej Nikoladas ((književnik, Crna Gora), Armando Gezos Christo (Grčka), George Arion (Rumunija), Gazmend Kapllani (Albanija), Robert Manthoulis (Grčka), Saša Vučinić (reditelj, BiH-Francuska),  Jimmy Corinis (Grčka) / Gjevat Kelmendi (Kosovo, UK) /  Jasmin Durakovic (reditelj i poducent, BIH) Shkumbin Sopjani (Kosovo), Ninos Mikelides (Grčka), Ileana Pernes DanalacheI(Rumunija) , Georges Prevelakis (Francuska), Hülya Uğur Tanrıöver (Turska), Lila Skarveli (Grčka) Eleana Ziakou (Grčka E, Camille Domange (Francuska )  i Kosta Zhonga ( Albanija ). 

 

Predsjednik umjetničkog komiteta je Dominique Wolton, dok je sekretar komiteta Tatjana Mahirovski Saudet, Bosanka koja već godinama živi i radi u Francuskoj.

 

Series Balkans u ovome trenutku razvija nekoliko značajnih projekata u oblasti razvoja i produkcije TV/web igranih projekata, a u narednih godina dana planiran je veliki workshop i koprodukcijski event sa stručnjacima iz ove oblasti i studenata filmskih, scenskih i dramskih akademija sa Balkana, a koji će se održati u Sarajevu.

 

(DEPO Portal/ak)

 

************************************

Gledaj bonus video na DEPO TV!

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook