Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević

'U Republici Srpskoj ćemo zabraniti udžbenike u kojim budu lekcije o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici'

Front03.06.17, 11:04h

'U Republici Srpskoj ćemo zabraniti udžbenike u kojim budu lekcije o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici'
On je rekao i da priča o bosanskom jeziku, nažalost, nije završena, te da je za Republiku Srpsku riječ o bošnjačkom jeziku

 


Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da na teritoriji Republike Srpske biti zabranjeni udžbenici iz Federacije BiH (FBiH) ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanja genocida u Srebrenici, javlja Srna, a prenose mediji u RS.

 

Malešević je rekao da se to odnosi na 22 škole u Republici Srpskoj gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po nacionalnom programu za Bošnjake iz kantona.

 

“Preporuke međunarodnih organizacija su bile da se stavi embargo na izučavanje građanskog rata u BiH. Kanton Sarajevo je već najavio uvođenje opsade Sarajeva i izučavanje genocida u Srebrenici i time odstupio od tog dogovora, iako je OEBS rekao da se to ne radi”, rekao je Malešević.

 

On je rekao da priča o bosanskom jeziku, nažalost, nije završena, te da je za Republiku Srpsku riječ o bošnjačkom jeziku.

 

Malešević ističe da bošnjačka djeca imaju sva prava kao Srbi i Hrvati u RS kada je riječ o izučavanju jezika.

 

Resorni ministar je rekao da će u RS đaci više učiti o genocidu nad Srbima u NDH i Drugom svjetskom ratu, te izrazio nadu da će analizom doći do programa koji će zadovoljiti i one koji su protiv.

 

“Ako imamo 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu i Gradini, moramo pronaći sve imenom i prezimenom. Pored toga, imamo 24.000 ubijene djece”, rekao je Malešević.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook