FOTO/ Sastanci u institucijama EU

Kulturnjaci iz BiH u Briselu razgovarali o važnosti kulture u procesu evropskih integracija

Kultura02.06.17, 11:26h

Kulturnjaci iz BiH u Briselu razgovarali o važnosti kulture u procesu evropskih integracija
Diskusija o kulturi u BiH i odnosima s EU je pravovremena jer je EU nedavno usvojila Strategiju za međunarodne kulturne odnose

 

Na poziv Cristiana Dan Prede, izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH, grupa bh. kulturnih radnika sastala se u Brusselesu s članovima Komiteta za kulturu (CULT) i grupe “Prijatelji BiH” u Europskom parlamentu, s kojima su razgovarali o važnosti kulture u procesu europskih integracija BiH. U Delegaciji su bili Robert Bubalo (Mediteran Film Festival Široki Brijeg); Ivo Čolak (Fondacija za kinematografiju BiH); Dino Mustafić (Festival MES Sarajevo); Nenad Novaković (Narodno pozorište RS Banja Luka); Haris Pašović
(East West Centar Sarajevo) i Sara Vujković (Muzej savremene umjetnosti RS Banja Luka). 

 

U diskusiji su učestovali: Cristian Dan Preda; Petra Kammervert, predsjednica Komiteta za kulturu EP; Silvia Costa; Jasenko Selimović; Dubravka Šuica; Eduard Kukan; Jozo Radoš; Marijana Petir; Željana Zovko i Juli Ward

 

Diskusija o kulturi u BiH i odnosima s EU je pravovremena jer je EU nedavno usvojila Strategiju za međunarodne kulturne odnose. Ova strategija je, kako se navodi, “u centru međunarodnih odnosa EU” i smatra se “motorom socijalnog i ekonomskog razvoja.” U tom kontekstu, istaknuta je i važnost bh. Međunarodne kulture,  kao i značaj kulturne saradnje između BiH i susjednih zemalja.

 

kulturni-radnici-bih-u-eu

 

Bh. kulturni radnici su se također sastali i sa Diegom Maranijem, savjetnikom za kulturnu politiku u Evropskom eksternom servisu (EEAS) sa kojim su razmotrili ideje za razvoj kulture u BiH i njeno povećano povezivanje sa EU. 

 

U odvojenom sastanku, bh. kulturni radnici su razgovarali i sa Barbarom Gessler, direktoricom odjela u Kreativnoj Evropi i njenim saradnicima.

 

U svim razgovorima, EU zvaničnici su podržali spremnost kulturnih radnika u BiH da razvijaju projekte koji će BiH snažnije povezati sa EU.

 

Ove značajne sastanke bh. kultrunih radnika s EU zvaničnicima omogućio je ured Specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Larsa Gunnara Wigemarka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook