Porodice Malkoč i Agić ogorčene

Zbog čega se odgađa suđenje Sefiću: 'Znao sam da nešto nije uredu... Advokat dolazi istrpane košulje i u zimskoj jakni...'

Hronika31.05.17, 08:26h

Zbog čega se odgađa suđenje Sefiću: 'Znao sam da nešto nije uredu... Advokat dolazi istrpane košulje i u zimskoj jakni...'
Ročište je odgođeno za 27. juni. Porodice nastradalih djevojaka revoltirane su zloupotrebom sudskog sistema od strane advokata. Svako suđenje porodicama ponovo otvara bolne rane, a dosadašnji tok suđenje za njih je neprihvatljiv

 

Suđenje Sanjinu Sefiću, osumnjičenom za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće kada je u oktobru prošle godine automobilom udario Selmu Agić i Editu Malkoč koje su preminule, počelo je 21. marta 2017. godine.

 

Od tada do danas održana su još dva ročišta, a dva puta su odgađana, piše agencija Patria. Suđenje je počelo 21. marta čitanjem optužnice, a naredno ročište bilo je zakazano za 6. april da bi bilo pomjereno za 20. april. Suđenje je odgođeno jer je advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik bio hospitaliziran.

 

Nakon što je 20. aprila održano suđenje kada su svjedočili očevi nastradalih djevojaka Amir Agić i Enes Malkoč, te još nekoliko svjedoka suđenje je zakazano za 18. maj. Suđenje je održano te su svjedočila tri svjedoka na okolnosti događaja od 10. oktobra 2016. godine.

 

Nastavak suđenja bio je zakazan za 29. maj, ali u sudnici se pojavio samo Kerim Čelik, advokat prvooptuženog Sefića, te Omar Mehmedbašić, advokat optuženog Sauda Nišića.

 

Branioci optužene Sare Sefić te Dine Alića i Amara Salihovića odbranu svojih klijenata prepustili su Čeliku, ali Sudsko vijeće nije dopustilo da ostale optužene zastupa Čelik.

 

- Vi ste advokat po službenoj dužnosti i po Zakonu i sudskoj praksi ne možete zastupati sve optužene - kazao je u sudnici Igor Todorović, predsjedavajući Vijeća.

 

Ročište je odgođeno za 27. juni. Porodice nastradalih djevojaka revoltirane su zloupotrebom sudskog sistema od strane advokata. Svako suđenje porodicama ponovo otvara bolne rane, a dosadašnji tok suđenje za njih je neprihvatljiv. Pitaju se u kakvom to sistemu živimo.

 

Otac Selme Agić putovao je 140 kilometara iz Bugojna kako bi pratio suđenje, a otac Edite Malkoč došao je iz Bosanske Krupe. Amir Agić vidno je bio uznemiren nakon ponovnog odgađanja suđenja, a iscrpljeni Malkoč se odmah zaputio nazad u Bosansku Krupu. U Sarajevo je krenuo u pet ujutro.

 

- Ti advokati ne dođu i šta ih briga. Pa valjda postoje neke sankcije za njih. Još prošli put kad je odgođeno suđenje, znao sam kako nešto nije uredu. Svi ti advokati su na službenoj dužnosti, niko nema svog advokata. Još im i država daje advokate koje plaćaju porezni obveznici. Toliko se halabuke dizalo od početka kad su angažirali četiri advokata u predmetu. Sad se spalo na jednog, a i on i jeste i nije advokat. Dođe na suđenja istrpane košulje u zimskoj jakni i cipelama kao da je došao na stočnu pijacu. Država nam je žalosna. Ovo je ništa ni s čim. Ovo je država bez države, bez ičega. Žalosno je, ne možete ni zamisliti koliko – kazao je Agić.

 

Optužnica tereti Sefića da je 10. oktobra prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, brzinom od 105 kilometara na sat i prošavši kroz crveno svjetlo, automobilom Golf 6 usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjego s mjesta nesreće. Njegova sestra Sara, te Alić i Salihović, terete se da su počinili krivično djelo "pomoć počinitelju" jer su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac. Nišić se tereti da je pomogao Sari, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. Sefić je dva dana nakon toga uhapšen u Novom Sadu i sve do 9. januara bio je u ekstradicijskom pritvoru.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook