hranjiv i neodoljiv

Obožavate kikiriki maslac, ali vam je skup? Napravite ga sami - čas posla, a uživat ćete!

Auto & Dom30.05.17, 15:16h

Obožavate kikiriki maslac, ali vam je skup? Napravite ga sami - čas posla, a uživat ćete!
Kikiriki maslac idealan je obrok za sve one kojima je potrebna dodatna energija

 

Napravite domaći maslac od kikirikija, poznatu i vrlo hranjivu američku deliciju, bogatu biljnim proteinima, dobrim mastima i mnogim drugim hranjivim tvarima.

 


Kikiriki maslac idealan je obrok za sve one kojima je potrebna dodatna energija. Možete ga konzumirati u raznim varijantama: dodati mu med, cimet, sušeno ili orašasto voće, sjemenke suncokreta i sve drugo što vam padne na pamet.

 

Ako ga dodate zobenoj kaši ili žitaricama, dobit ćete vrlo ukusan i zdrav doručak, no pripazite da to bude u umjerenim količinama, jer je ova namirnica poznata kao kalorična bomba. Jedna žličica kikiriki maslaca sasvim je dovoljna da unesete dovoljno hranjivih tvari i povećate energiju.

 

Kikiriki maslac je teško naći u dućanima i obično je poprilično skup, no recept je vrlo jednostavan i možete ga pripremiti u nekoliko minuta.

 

Potrebni sastojci:

 

1 šolja oljuštenog kikirikija
1 kašika ulja
Prstohvat soli po želji
Med, cimet ili drugi dodaci u količini prema želji


Priprema:

 

Oljušteni kikiriki i ulje sameljite u blenderu dok ne dobijete glatku i kompaktnu smjesu, dodajte prstohvat soli, med i cimet, sušeno ili orašasto voće te još malo promiješajte.


Kako biste dobili finiju teksturu, kikiriki možete prije dodavanja u blender malo poškropiti vodom i propržiti u pećnici zagrijanoj na 200 C, dok ne dobije lijepu svijetlo smeđu boju (otprilike 15 minuta), no nama je jednako ukusna i sirova varijanta.


Navedene količine dovoljne su za pripremu pola šolje kikiriki maslaca, no možete napraviti i veću količinu i kikiriki maslac pospremiti u hladnjak u čvrsto zatvorenoj posudi. Kikiriki maslac može trajati oko dvije sedmice.

 

Prijatno!

 

(Krenizdravo.rtl.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook