JO-JO EFEKAT

Ostanite FIT: Kako da se ne vrate kilogrami nakon dijete?

Lifestyle30.05.17, 14:33h

Ostanite FIT: Kako da se ne vrate kilogrami nakon dijete?
Svojski ste se trudili da izgubite suvišne kilograme, a onda je uslijedio jo-jo efekat i kilogrami su se vratili

 

Problem koji često nastaje nakon držanja strogih dijeta i izgubljenih kilograma je jo-jo efekat!

 

Dijeta

Svojski ste se trudili da izgubite suvišne kilograme, a onda je uslijedio jo-jo efekat i kilogrami su se vratili. Veliki udarac na vašu psihu! Poštujte ova pravila kako biste ostali fit- piše Alo.rs.

 

Minus 300 kalorija na tanjiru

 

Kada završite s preporučenim vremenom držanja dijete i vratite se na staru ishranu, stručnjaci savjetuju da smanjite broj kalorija u obrocima. Čarobna brojka koju treba da "maknete sa tanjira" iznosi 300 kalorija.

 

Redovno jedite

 

Pet uravnoteženih i laganih obroka, počevši sa neizostavnim hranjivim doručkom u kojem treba da preovlađuju vlakna i vitamini iz voća, pomoći će u zadržavanju željene brojke na vagi.

 

Tanjir pun proteina

 

Kako bi spriječili povratak izgubljenih kilograma, pobrinite se da na vašem tanjiru prednjače proteini koji pomažu u izgradnji mišića i ujedno ubrzavaju rad bazalnog metabolizma. Kombinujte ih uz povrće koje ne sadrže puno škroba.

 

Ništa bez vježbe

 

Bez fizičke aktivnosti teško ćete zadržati postignutu kilažu, a zamka koja se često događa u tom slučaju je opuštena koža. Ukoliko gubite kilograme, a ne "gruvate" mišiće, bićete mršavi ali i "mlohavi".

 

Postepeno uvođenje starih namirnica

 

Da bi se tijelo naviklo na novu težinu i manje masnog tkiva, potreban je određeni period. Računica stručnjaka je da je tijelu na svaki izgubljeni kilogram potrebno deset dana privikavanja na novu težinu.

 

U tom periodu prilagođavanja treba izbjegavati vraćanje starim navikama u ishrani, tačnije - namirnice kojih ste se tokom dijete odrekli sada morate da uvodite postepeno.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook