U Vijeću ministara BiH prave se da problemi ne postoje

Agonija s izdavanjem pasoša tek počinje: Nijemci nemaju papira za štampanje isprava, moraju platiti 600.000 KM penala

Hronika27.05.17, 20:50h

Agonija s izdavanjem pasoša tek počinje: Nijemci nemaju papira za štampanje isprava, moraju platiti 600.000 KM penala
Iznos na koji je potpisan ugovor je 10,9 miliona KM. Upravo se na taj iznos od ukupne vrijednosti ugovora za svaki dan kašnjenja plaćaju penali. To znači da „Muehlbauer“ dnevno mora platiti oko 11.000 KM penala

 

Njemačka kompanija „Muehlbauer" sa sjedištem u Banjoj Luci zbog kašnjenja u isporuci pasoša morat će isplatiti Agenciji za identifikacione dokumente (IDDEEA) za 27 dana,  koliko traje nova agonija u vezi s izdavanjem putnih isprava, oko 300.000 maraka penala, otkriva „Dnevni avaz“.

 

Nema papira

 

Ovaj iznos bit će veći za dodatnih oko 300.000 KM, jer se računa na još mjesec kašnjenja sa stabilizacijom izdavanja pasoša tako da će „Muehlbauer" morati platiti finansijske penale u iznosu većem od 600.000 KM. U IDDEEA-i je za Avaz potvrđeno da je to rezultat ugovora potpisanog između državne agencije i „Muehlbauera“ 21. marta ove godine, kojim su precizirani ovi detalji.

 

Iz IDDEEA-e je Avazu rečeno da se, prema informacijama koje su dobili od dobavljača, „Muehlbauera“, nabavka potrebnog repromaterijala, a samim tim i stabilizacija cjelokupnog procesa izdavanja putnih isprava, može očekivati u narednih mjesec dana.

 

Kako je Dnevni avaz već objavio, u „Muehlbaueru“ nemaju potreban papir za štampanje pasoša, niti imaju dovoljne zalihe. Oni su tek prije sedam dana naručili papir, čija se nabavka očekuje tek za 16 sedmica. Kako saznaje Avaz, agonija s izdavanjem pasoša očekuje se tek početkom jula, a iz IDDEEA-e su se konačno odlučili da poduzmu radnje kako bi naplatili ugovorne kazne.

 

- U skladu s odredbama ugovora, naplata kaznenih panela predviđena je ako dobavljač ne isporučuje robu koja je predmet kupoprodaje, u skladu s rokom iz tenderske dokumentacije, i to u iznosu od 0,1 posto od vrijednosti robe za svaki dan zakašnjenja - pojasnio je Branimir Gojković, portparol IDDEEA-e, dodajući da su kašnjenja u isporuci počela još tokom aprila.

 

Prosta računica

 

Iznos na koji je potpisan ugovor je 10,9 miliona KM. Upravo se na taj iznos od ukupne vrijednosti ugovora za svaki dan kašnjenja plaćaju penali. To znači da „Muehlbauer“ dnevno mora platiti oko 11.000 KM penala. Kada se to pomnoži sa 27 dana, koliko već traje kašnjenje u isporuci, dođe se do brojke od 297.000 KM. S dodatnih mjesec dana, koliko se predviđa novo kašnjenje, Nijemci će morati platiti oko 600.000 KM.

 

Šta je uradio Zvizdić

 

U Vijeću ministara danima šute o problemima s pasošima. Predsjedavajući Denis Zvizdić traži krivca u drugima, a upravo su čelnici ove institucije aminovali ugovor s „Muehlbauerom“, iako su znali da ova firma ne može ispuniti svoje obaveze i isporučiti pasoše na vrijeme.

 

Da stvar bude gora, nakon svih žalbi i pregovora, data je saglasnost da je njemačka firma najpovoljnija, iako afera s „Muehlbauerom“, zbog koje se bivši čelnici IDDEEA-e istražuju i hapse, traje već pet godina.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook