Govor lidera SDA

Izetbegović oštro o Radončiću: Bošnjake mora predstavljati ugledna osoba koja liči na vlastiti narod

Front26.05.17, 20:50h

Izetbegović oštro o Radončiću: Bošnjake mora predstavljati ugledna osoba koja liči na vlastiti narod
Lider SBB čini sve da oteža funkcioniranje koalicije i za to optuži SDA, kaže Izetbegović

 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA obratio se danas članovima i gostima tokom obilježavanja 27. godišnjice postojanja Stranke demokratske akcije, a tokom jednosatnog govora prisjetio se historije, početaka, agresije, piše novinska agencija Patria.

 

Izetbegović se u većem dijelu govora žalio na stanje i odnos drugih prema SDA, nezadovoljan je i radom medija.

 

- Pritisak na SDA raste, čini se kao da se svi ujedinjuju protiv SDA i njenog rukovodstva. Izmišljaju se greške, ne priznaju uspjesi, ili, što je posebno opasno za kompletnu BiH – ne dozvoljava se ostvarivanje ciljeva od kojih zavisi i država i narod. Razlog tome je što SDA mnogima stoji na putu postizanja štetnih ili sebičnih ciljeva. I neće im se ukloniti – kazao je Izetbegović.

 

Dodao je da Dodik tvrdi da može podijeliti BiH. Ili barem vratiti stanje na ono što on zove "izvornim Dejtonom".

 

- Dakle, poništiti reforme koje smo postigli u vremenu 1996-2006. Dodik već deceniju zaustavlja i slabi BiH, SDA zaustavlja i slabi Dodika. Rezultat? Dodik je odstranjen iz vlasti na državnom nivou, iz diplomatskih predstavništava, završio je na crnoj listi State Departmenta, protiv njega je pokrenut postupak pred Sudom BiH i nedavno je davao pred Tužilaštvom BiH izjavu, Dodik se zavadio sa međunarodnom zajednicom, entitet RS je doveden do ekonomskog kolapsa zbog njegove konfliktne politike – sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju i pribere više poreza od cijele RS! Dodik je počeo da popušta – prije par dana uputio je pismo OUN u kom se posipa pepelom, obećava da neće raditi na secesiji RS od BiH… i optužuje SDA za izazivanje kriza u zemlji – kazao je Izebegović.

 

Predsjednik SDA osvrnuo se i na djelovanje HDZ-a.

 

- HDZ, odnosno HNS, je odlučio da radi na reviziji istorije – pokušava HZ Herceg Bosnu predstaviti u pozitivnom svjetlu, a  HVO pozicionirati kao vojnu snagu koja je branila BiH. U isto vrijeme zagovara neku novu federalizaciju, mada se više nema šta "federalizirati" u Federaciji BiH koju čini 10 kantona sa vlastitim zakonodavnim tijelima i ustavima. Iskušavaju se izgleda šanse da se ipak formira treći entitet koji bi po principu diskontinuiteta okupio sve općine sa hrvatskom većinom u Federaciji BiH. SDA neće pristati ni na kakve  nove podjele, naročito ako su bazirane na etničkom principu – dodao je Izetbegović.

 

Nezaobilazna tema Izetbegovića bio je i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

 

- Lider SBB čini sve da oteža funkcioniranje koalicije i za to optuži SDA. Nakon lokalnih izbora, kada mu je stranka doživjela izborni pad, ponovo je zaratio sa nama. Radončić po treći put kreće u kampanju za člana Predsjedništva BiH i SDA mu stoji na putu. SDA neće dopustiti da Bošnjake predstavlja čovjek kojim se bave sudovi u Sarajevu i Prištini, čovjek koji zavađa Bošnjake i koji ih je optužio da su krivi za rat u BiH.

 

Za ovu izjavu je dobio čestitke Dodika, Krajišnika i Plavšićke. Radončićevi mediji već dvije decenije unose nemir i zabunu među Bošnjake iskrivljujući istinu i napadajući svakog istaknutog pojedinca u našem narodu, pritom dobro pazeći da se ne zamjere srpskim i hrvatskim liderima. Bošnjake mora predstavljati ugledna osoba koja liči na vlastiti narod, bliska sistemu vrijednosti koji naš narod baštini, i SDA će 2018-te ponovo ponuditi takvog kandidata – kazao je Izetbegović.

 

Lider SDA pohvalio se i kako su problemi posrnulih firmi koji nisu silazili sa TV ekrana, poput Aide, Dite, Konjuha, TTU, Gredelj-Dobošnice i drugih riješeni.

 

- O ovome nije bilo na TV jer pozitivne vijesti očigledno nisu zanimljive medijima – istakao je Izetbegović te iskazao stav i u vezi četvorke u Parlamentu BiH.

 

-  Četvorica poslanika SDA u PS BiH su počeli praviti probleme nezadovoljni svojom pozicijom u SDA nakon 6. Kongresa. Nikada nakon ranijih kongresa SDA nije se manifestiralo ovakvo ponašanje, iako je i ranije bilo nezadovoljnih. Na unutarstranačkim izborima uvijek bude gubitnika. I ja, i mnogi ugledni kadrovi SDA smo gubili na kongresima SDA, ali nismo pravili raskole, probleme Stranci i državi. Nastavljali smo provoditi politiku SDA i nikada se od nas nisu mogli čuti disonantni tonovi u odnosu na organe, odluke i rukovodstvo SDA. Na sjednici Predsjedništva stranke od 24.04.2017. donesene su mjere kojima je Senad Šepić isključen iz SDA, a ostalima su izrečene mjera javnog ukora. Trojica poslanika su nakon ovoga istupili iz Kluba poslanika SDA u PS BiH, osnovali vlastiti Klub, te su brisani iz članstva Stranke.

 

Vrijeme popuštanja pred drskošću i sebičnošću umišljenih članova stranke je iza nas. SDA će ubuduće sankcionisati svakog ko bude postupao protivno stavovima rukovodstva, ko bude nanosio štetu ugledu Stranke i interesima Bosne i Hercegovine – dodao je Izetbegović.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook