U IZ u BiH se nadaju da će greška biti ispravljena

Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu: 'Poštujemo zakone Srbije, ali...'

Hronika26.05.17, 19:31h

Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu: 'Poštujemo zakone Srbije, ali...'
Islamska zajednica u BiH razumije potrebu da se provode zakoni Republike Srbije ali insistira na tome da se istovremeno moraju poštovati vjerske slobode svih građana

 

Rijaset Islamske zajednica u BiH izrazio je zabrinutost viješću o rušenju vjersko-kulturno-obrazovnog objekta u Zemun Polju koje su zbog nedovršene procedure sinoć organizirale vlasti Republike Srbije.

 

Islamska zajednica u BiH razumije potrebu da se provode zakoni Republike Srbije ali insistira na tome da se istovremeno moraju poštovati vjerske slobode svih građana i omogućiti im da na legalan način ostvare svoja prava. Već duže vremena IZ u BiH i međunarodne organizacije upozoravaju na probleme s kojima se susreću muslimani u Srbiji u ostvarenju osnovnih vjerskih prava kao što je pravo na okupljanje i izgradnju vjerskih objekata.

 

- Načinom na koji je ovaj vjerski objekt srušen i pored protivljenja građana u predramazanskim danima šalje se loša poruka i narušavaju nastojanja da se u Srbiji i regionu obnovi povjerenje - navodi se u saopćenju.

 

Nadaju se da će ova greška biti ispravljena te da će muslimani u Srbiji i njene vlasti vrlo brzo iznaći rješenje kako bi se omogućila legalna izgradnja vjerskih objekata i džamija koje su već duže vremena potrebne vjernicima i čiju izgradnju oni traže godinama, javlja Mina. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook