Direktorica KCUS-a otvoreno

Sebija Izetbegović otkrila hoće li se kandidovati za člana Predsjedništva BiH

Hronika26.05.17, 19:04h

Sebija Izetbegović otkrila hoće li se kandidovati za člana Predsjedništva BiH
Prije njenog dolaska na čelnu poziciju KCUS-a, Izetbegović je kazala da je situacija uistinu bila loša te da su pacijenti dugo čekali na uslugu

 

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović odbacila je tvrdnje da pokušava preuzeti kompletni zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, već da ga pokušava urediti.

 

Smatra da teret brige o bolesnicima mora biti raspoređen po nivoima i ravnopravno, ali i da svi uposlenici u zdravstvu moraju podnijeti dio tereta.

 

- Put pacijenta mora biti brz i efikasan. Što prije do prave dijagnoze, tim brže liječenje, zdrav građanin i jeftinija usluga. Lutanje pacijenata od vrata do vrata je izrazito ponižavajuće za bolesnika i pratioce, a za sistem skupo - pojasnila je Izetbegović u intervju za portal Klix.

 

Također je kazala da KCUS nije mjesto primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, već da su to ambulante i domovi zdravlja.

 

Kao primjer navela je Ginekološku kliniku Jezero u koju je dnevno dolazilo po 70 pacijentica s uputnicom za najbanalniji pregled.

 

- Naravno da u takvoj situaciji predugo čekaju i oni koji su jako bolesni. Osim toga pregledi koje napravimo već su plaćeni tamo gdje je pacijentica trebala biti uslužena i to znači da radimo na svoju štetu - kazala je Izetbegović te dodala da zdravstvena mreža trebala funkcionirati besprijekorno, jer se u KS-u troši 360 miliona KM za zdravstvo.

 

Prije njenog dolaska na čelnu poziciju KCUS-a, Izetbegović je kazala da je situacija uistinu bila loša te da su pacijenti dugo čekali na uslugu. Neki su, dodala je, čekali uzalud, jer su doktori u radno vrijeme radili u svojim privatnim klinikama.

 

- Neki su dežurstva provodili u privatnim klinikama. Dolazili kad su htjeli, a i odlazili. Satima se čekalo na usluge biohemijskog laboratorija. Mjesecima se čekalo na dijagnostiku i operaciju. Naravno da nismo sve popravili, ali većinu jesmo - pojasnila je.

 

Govoreći o spekulacijama da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH na narednim općim izborima, Izetbegović je kazala da se to neće desiti.

 

- Stranka demokratske akcije je ozbiljna politička stranka s ogromnom glasačkom bazom, odborima i svim ostalim strukturama. Oni predlažu i biraju. Kandidati SDA za sve funkcije prolaze propisane procedure. Svakako ću biti podrška budućem kandidatu - zaključila je Sebija Izetbegović.  

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook