VIDEO/ UOČI RAMAZANA FEŠTA U CENTRU SARAJEVA

Malo suhog, malo sira, red folklora: Skaka i Ajnadžić u obilasku nove fasade Gradske tržnice Markale

Hronika26.05.17, 16:09h

Malo suhog, malo sira, red folklora: Skaka i Ajnadžić u obilasku nove fasade Gradske tržnice Markale
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zadovoljan je radovima na toj građevini, koja se smatra među najljepšim austrougarskim građevinama u Sarajevu. Uređenje fasade na tom objektu okarakterizirao je kao nastavak dobre prakse Grada Sarajeva te izrazio nadu da će i nastaviti u istom smjeru.

 

Prigodnim programom i degustacijom domaćih proizvoda obilježen je danas završetak obnove fasade zgrade Gradske tržnice u Sarajevu.


Direktor KJKP "Tržnice i pijace" Jasmin Terović zadovoljan je urađenim, a u izjavi novinarima današnji događaj iskoristio je i kao priliku da zahvali gradonačelniku Sarajeva za kojeg kaže da je još i prije stupanja na tu dužnost prepoznao njihovu inicijativu za obnovu fasade Gradske tržnice.

 

trznica-folklor

 

Naglašava da je taj projekt dijelom podržao i Kanton Sarajevo.


Terović je najavio i mnoge druge projekte koji su također usmjereni na razvoj tog preduzeća.


- Slijedi iluminacija čime će biti osvijetljeni svi dekorativni dijelovi na fasadi Gradske tržnice - kazao je.


Istaknuo je i doprinos stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika koji su u početku možda bili i prestrogi u vezi s detaljima na zgradi koje je trebalo uraditi na način da izgledaju autentično. Ipak, konačan izgled dokaz je, kaže, da je urađen pravi posao.


I gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zadovoljan je radovima na toj građevini, koja se smatra među najljepšim austrougarskim građevinama u Sarajevu. Uređenje fasade na tom objektu okarakterizirao je kao nastavak dobre prakse Grada Sarajeva te izrazio nadu da će i nastaviti u istom smjeru.


Današnji događaj bio je prilika i za promociju domaćih proizvoda, koje su građani mogli probati, ali i kupiti po nižim cijenama.


Projekt rekonstrukcije koštao je 200.000 KM, a Grad Sarajevo je osigurao 40 posto novca. Ostatak novca za realizaciju tog projekta osigurali su KS i KJKP "Tržnice i pijace".


Gradska tržnica Markale izgrađena je 1850. godine, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH i predstavlja turističku atrakciju. Smještena je u centru grada, a obnovom fasade konačno joj je vraćen autentičan izgled.  

 

Pogledajte kako je bilo na današnjem otvaranju...

 

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook