Reagiranje iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH

Kako u medije cure informacije o policijskim akcijama, a one se još nisu ni desile?!

Hronika26.05.17, 13:35h

Kako u medije cure informacije o policijskim akcijama, a one se još nisu ni desile?!
Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH upozoravaju da je takvo postupanje organa gonjenja protivno zakonskim odredbama koje ih obavezuju da ''lične podatke koje prikupljaju za posebne, izričite i zakonite svrhe ne obrađuju na bilo koji način koji nije u skladu satom svrhom''

 

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini uputila je organima gonjenja otvoreno pismo u kojem ih poziva, prije svega, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, da na zakonit način obrađuju lične podatke u istragama.

 

- Agencija je u više navrata, pa i u Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2015. godinu, ukazivala na nezakonito postupanje organa gonjenja. Naime, ovi organi obavještavaju ili pozivaju medije o sprovođenju akcija privođenja, s ciljem da mediji to učine dostupnim javnosti. Posljednji slučaj je jučerašnja akcija - navpdi se.

 

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH upozoravaju da je takvo postupanje organa gonjenja protivno zakonskim odredbama koje ih obavezuju da „lične podatke koje prikupljaju za posebne, izričite i zakonite svrhe ne obrađuju na bilo koji način koji nije u skladu satom svrhom".

 

- Pravljenje predstave za javnost od krivičnih postupaka šteti i privatnom i javnom interesu. Nameće se pitanje, kako određeni mediji imaju ekskluzivitet da dobiju određenu informaciju i da li iza toga postoji određeni vid korupcije - navode iz Agencije.

 

Istovremeno, smatraju da snimci sa hapšenja osumnjičenih u potpuno privatnom ambijentu, pa i u donjem vešu, ne mogu predstavljati javni interes.

 

- Vršenje policijskih ovlašćenja podrazumijeva i obradu ličnih podataka, ali to mora biti u skladu sa principima zakonite obrade ličnih podataka. To znači da se policijsko ovlašćenje primjenjuje način koji ima najmanje štetne posljedice za nosioca podataka, što nas dovodi do proporcionalnosti, odnosno principa da se lični podaci obrađuju samo u obimu i mjeri koji je neophodan za ispunjenje određene svrhe - preciziraju iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

 

Kako se dalje navodi, za Agenciju nema dvojbe da su javni organi obavezni da informišu javnost o svom radu, pa i proaktivnim pristupom. "Međutim, to mora biti izbalansirano između prava na informaciju i prava na zaštitu ličnih podataka i za to postoje standardi. Treba praviti razliku između javnog interesa i javnog interesovanja, jer se ne radi o jednoznačnim pojmovima. Ono što je predmet javnog interesovanja, ne mora značiti i da je javni interes, kao mjerljiva vrijednost. Naprotiv, nekada je javni interes suprotstavljen javnom interesovanju, ali to je pitanje za druge institucije".

 

agencija-za-zastitu-podataka-dopis

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook