Dileme uoči ramazana

Doktorica odgovara: Treba li žena postiti tokom trudnoće ili dojenja?!

ŽENA iN06.05.19, 12:55h

Doktorica odgovara: Treba li žena postiti tokom trudnoće ili dojenja?!
Ako pogledate mišljenja stotina trudnica/dojilja, vidjećete da svaka ima svoje iskustvo. Svaka osoba je posebna i bilo koji savjet nije primjenjiv na svakoga


Izvor: Dobre kalorije/Autor: Dr. Safija Softić-Namas


Ova dilema se javlja svake godine pred ramazan, kada mnoge majke žele da poste, ali se pitaju da li će to nauditi njima ili njihovim bebama. Dobili smo mnoge zahtjeve da pišemo o tome, tako da smo se potrudili da tu temu istražimo za vas, piše dr. Safija Softić-Namas.


Osnovno što će biti najbolji pokazatelj vaše spremnosti da postite je ono kako se osjećate. Pod tim mislimo da li imate određene tegobe koje nemate kada niste trudni/ne dojite, a ne postite.  Zbog toga ne postoji zlatno pravilo po kojem ćete se moći svrstati u grupu onih koje smiju, odnosno ne smiju postiti. Niko vam ne može sa sigurnošću reći u kojoj ste od tih grupa. Jednostavno,  sama žena, uz preporuke ljekara, mora procijeniti da li je spremna ili ne da posti.


Zbog toga ni u vjeri nije data jasna smjernica trudnicama/dojiljama da li da poste i data im je olakšica (oslobođene su posta), pa po nekim mišljenjima, čak ne moraju ni napostiti te propuštene dane. Ovu olakšicu treba iskoristiti svaka žena koja osjeća da nije spremna i koja se boji za svoju bebu ili sebe. U svakom slučaju, zdravlje majke i djeteta je stavljeno na prvo mjesto, što ne znači da žena ne treba ni pokušati i da treba odbaciti mogućnost da posti.


Ako pogledate mišljenja stotina trudnica/dojilja, vidjećete da svaka ima svoje iskustvo. Svaka osoba je posebna i bilo koji savjet nije primjenjiv na svakoga.


Ako trudnica/dojilja želi da posti treba obratiti pažnju na sljedeće smijernice:


- Istraživanja su pokazala da se prilikom posta uglavnom ne smanjuje količina mlijeka, tako da dojenje neće nauditi vašem djetetu. Reduciranje unosa kalorija tokom posta neće uticati na količinu mlijeka.


- Vaše tijelo će se adaptirati tako što će promijeniti način korištenja dostupne energije, postaće efikasnije u njenom iskorištavanju.


-  U stvari, možete gladovati i 24 sata bez da dođe do uticaja na količinu i kvalitet izlučenog mlijeka. Sigurno biste osjetili efekte posta i vjerovatno biste ga morali prekinuti prije nego što počne uticati na količinu mlijeka.


-  U pojedinim dijelovima svijeta je sasvim normalno da trudnice/dojilje-poste i nije registovana promjena u rastu ili razvoju djece tokom ramazana.

 

-  Po nekim istraživanjima može doći do blage promjene u sastavu mlijeka, ali bebe se vrlo brzo adaptiraju na te promjene zavisno od toga šta jedete i kolike su potrebe djeteta. Ako vi jedete malo i počnete gubiti na kilaži, vrste masoća u vašem mlijeku se mogu promijeniti, ali ne i količina. Same dojke imaju mogućnost stvaranja određenih vrsta masnoća. Druge vrste masnoća će u mlijeko doći iz vaših zaliha masnoća, ako ih nemate dovoljno u ishrani.


-  Post nije gladovanje, tako da ćete za vrijeme prekida posta moći da nadoknadite većinu nutrijenata. Obzirom da je sada kratko vrijeme između iftara i sehura, potrudite se da koristite namirnice bogate vitaminima i mineralima. Nema potrebe da količinski jedete mnogo hrane, to čak može biti vrlo štetno. Obratite pažnju na kvalitet namirnica koje jedete!
   

-  Tokom posta žena doživljava posebno duhovno stanje, smirenija je i staloženija, tako da takvo stanje, bez obzira na manji unos hrane, može čak djelovati na povećanje količine mlijeka.
   

-  Što se tiče majčinog zdravlja, ono može biti ugroženo samo ako dođe do dehidratacije. Dojilja treba obratiti pažnju na sljedeće: jaka žeđ koja se ne smiruje vremenom, tamna koncentrisana mokraća sa jakim mirisom, osjećaj jake slabosti i vrtoglavica, jake glavobolje ili druge vrste bolova. U tim slučajevima ste vjerovatno dehdrirali, tako da trebate prekinuti post i obratiti pažnju na unos tečnosti. Ako se ovi simptomi nastave, trebate posjetiti ljekara.
   

-  Ako inače imate zdravstvenih problema, kao što je šećerna bolest, visok krvni pritisak, srčani problemi, problemi s bubrezima, vjerovatno i ne možete postiti, a posebno na to obratite pažnju ako uz to i dojite ili ste trudni. Najvjerovatnije u tom slučaju ne smijete postiti.
   

-  Slušajte svoje tijelo i pomirite se sa onim što vam govori! Ono je najbolji pokazatelj vaše spremnosti da postite. Ako se ne osjećate dobro i primijetite gore spomenute simptome, jednostavno prekinite post. Ako se osjećate dobro – slobodno postite.
   

-  Obratite pažnju da tokom prekida posta unosite kvalitetne namirnice, pune vitamina i minerala, a nemojte zaboraviti ni na proteine, zdrave ugljikohidrate, masnoće i tečnost. U stvari, to se ne razlikuje od osobe koja nije trudna/ne doji. Jednostavno – jedite pravilno!
   

-  Nemojte se fizički dodatno naprezati tokom posta i trudnoće/dojenja. Dovoljno se odmarajte, ali to ne znači da se nikako ne trebate kretati. Naprotiv!
   

-  Obratite pažnju da popijete dovoljno vode tokom prekida posta i da jedete namirnice bogate vodom (razne vrste voća i povrća), a izbjegavajte slano, preslatko, prženo, kafu i crni čaj. Vodu nemojte piti  odjednom veće količine, nego dobro rasporedite i pomalo pijuckajte.
   

-  Ako primijetite da vaše dijete ima probleme zbog vašeg posta, također trebate prekinuti post. To su sljedeći problemi: manji broj mokrih pelena (novorođenčad trebaju imati nekoliko mokrih pelena dnevno), zelenu stolicu, razdražljivost kod djeteta i nemogućnost da ga smirite, gubitak na težini bebe ili nedobivanje na težini. Ako ste trudni beba će maksimalno biti zbrinuta vašim zalihama nutrijenata, osim ako nemate neki težak nedostatak koji biste prvo vi osjetili, a tek nakon toga beba.
   

-  Možete sebi pripremiti napitke ili jela koja su zdrava i kalorična, tako da u kratkom vremenu možete nadoknaditi nutrijente.
   

Predlažemo neke od takvih jela:
       

-  Možete pripremiti veću količinu energetskih pločica i držati ih cijeli mjesec u frižideru. Prigodne su za jesti za sehur, jer su bogate vlaknima i duže ćete biti siti. Sadrže veliku količinu vitamina i minerala, zdravih masnoća, manju količinu proteina.
       

-  U smoothie možete ubaciti mnoge zdrave namirnice, tako da ćete biti sigurni da ste taj dan unijeli dovoljno vitamina i minerala.
       

-  Kombinujte razne vrste povrća i pravite salate svaki dan, ali obavezno napravite i dresing koji će aktivirati fitonutrijente iz salate i dodati vitamin C.
       

-  Limunda će vas osvježiti i vratiti energiju u toplim danima. Dodajte joj mentu, đumbir, nar ili neku voćku da biste je obogatili i pazite sa zaslađivanjem.
       

(DEPO PORTAL/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!