Foto / Tuga u Tuzli

Obilježena 22. godišnjica masakra na Kapiji: Ubijena 71 mlada osoba, a ranjeno 124

Hronika25.05.17, 15:18h

Obilježena 22. godišnjica masakra na Kapiji: Ubijena 71 mlada osoba, a ranjeno 124
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da je mladost u Tuzli žrtva jednoga ratnoga zločina i čina terorizma, terorističkog napada na Tuzlu, koji je izveden od Karadžićeve i Mladićeve paravojske 25. maja 1995. godine u večernjim satima

 

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 22. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji, mjestu na kojem je 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od ispaljene granate s Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a ranjene njih 124.

 

Vijence su položili i odali poštovanje članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Kantona i gradske vlasti, predstavnici vjerskih zajednica, mnogobrojnih udruženja i građani.

 

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević izjavio je za Fenu da je današnji dan jedan od najtežih za Tuzlu i BiH te da su 25. maja 1995. godine stradale njegove kolege s fakulteta, saborci iz jedinice i mladost Tuzle.

 

-Danas smo tu da odamo dužnu počast nevino ubijenoj mladosti Tuzle i BiH, želim iskazati poštovanje prema porodicama poginulih i zatražiti pravdu za sve one koji su počinili razne zločine u BiH. Naša je obaveza i zadaća da ovakve datume dostojanstveno obilježavamo - kazao je Bukvarević.

 

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u izjavi za Fenu je istaknula da je današnji dan sjećanje na nevino stradale mlade živote te da je teško shvatiti da neko može na tako monstruozan način ubiti ovoliko mladosti na jednom mjestu.

 

- Današnji dan prilika je da dođemo, položimo cvijeće, proučimo Fatihu i prisjetimo se svih onih koji su izgubili život na ovom mjestu, da damo podršku njihovim roditeljima da istraju u borbi za pravdu - kazala je Mahmutbegović, poručivši da u ovom trenutku nigdje nema veće koncentracije tuge nego na ovom mjestu.

 

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović naglašava da je 25. maj datum koji se nekada obilježavao kao Dan mladosti i, nažalost, datum kada je na tuzlanskoj Kapiji mladost izgubila živote.

 

-Bio sam na prvoj godišnjici ovdje 1996. godine i mogu reći da 22 godine nakon ovog stravičnog zločina još imamo neke snage koje pokušavaju negirati ono što se desilo. Nisam mogao zamisliti tada da će 22 godine poslije situacija otprilike biti ista, smatrao sam da će za taj period da se shvate neke stvari, da krenemo naprijed - izjavio je Dunović.

 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da je mladost u Tuzli žrtva jednoga ratnoga zločina i čina terorizma, terorističkog napada na Tuzlu, koji je izveden od Karadžićeve i Mladićeve paravojske 25. maja 1995. godine u večernjim satima.

 

U izjavi za Fenu izrazio je nezadovoljstvo radom sudskih organa kada je u pitanju slučaj "Novaka Đukića", koji je osuđen na 20 godina za stravičan zločin u Tuzli, a koji je na slobodi.

 

-Zašto je Novak Đukić koji je naredio napad na okupljalište tinejdžera na slobodi? Srbija bi morala da ga izruči, ako želi biti dio međunarodne antiterorističke koalicije, jer dok je on slobodan onda se terorizam čini dopuštenim - smatra Imamović.

 

Poručio je da će se 25. maj obilježavati i da će se solidarisati s civilnim žrtvama dok Tuzla postoji.

 

Otac Lejle Bučuk, koja je izgubila život na tuzlanskoj Kapiji, Hilmo Bučuk kazao je da je prošlo 22 tužne godine i tu tugu najbolje mogu osjetiti roditelji, a ona se ne može ispričati.

 

Navodi da tokom 22 godine dodatno tugu pojačava to što "niko nije kriv“, navodeći da je osuđena jedna osoba koja je trenutno na slobodi, a ostali nisu procesuirani, kako smatra, zahvaljujući Sudu BiH.

 

- Mi nikada nećemo dočekati pravdu za Kapiju, jako teško se nosimo s tom činjenicom, među roditeljima 30 posto je već umrlih i to ranom smrću - kaže Bučuk, poručivši mladima da ne zaborave nikad Kapiju.

 

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je proglašen Danom žalosti, a večeras u 20. 55 sati bit će oglašene sirene, uz podsjećanje na tužni događaj kada je prije 22 godine izginula tuzlanska mladost na Kapiji.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook