Na sudu prikazana rekonstrukcija udesa

Seferović: Mislio sam da sam udario u drvo; Otac Dženana Memića: Tužilaštvo montira slučaj!

Hronika24.05.17, 19:40h

Seferović: Mislio sam da sam udario u drvo; Otac Dženana Memića: Tužilaštvo montira slučaj!
Naredno ročište je 7. juna, kada će biti prikazani snimci nadzornih kamera sa kuvajtske ambasade i kuće Šerifa Konjevića

 

U nastavku suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji kojim se u Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi, sprečavanja dokazivanja, te izazivanja udesa u kojem je nastradao Dženan Memić, danas je prikazana rekonstrukcija događaja tog udesa od 8. februara 2016. godine.

 

Sudskom vijeću kojim predsjedava Igor Todorović i publici u sudnici prikazan je snimak rekonstrukcije koja je izvršena u noći 13. na 14. juni 2016. u trajanju od skoro dva sata. Na snimku Ljubo Seferović i Alisa Mutap, tadašnja djevojka Dženana Memića, opisivali su konkretni događaj, a rekonstrukciji su prisustvovala četiri tužioca kao i tri vještaka, među kojima su i vještak medicinske struke Hamza Žujo i saobraćajne struke Ševal Kovačević.

 

Na snimku se vidjelo da je Ljubo, odgovarajući na pitanje tužioca Seada Kreštalice koje je vozilo koristio te noći, kazao je da je vozio kombi T4.

 

Na brojna pitanja tužioca Kreštalice, Seferović je odgovarao konfuzno, neprecizno i nejasno. On je kazao da nije vidio nikakve pješake te noći, a da mu je supruga Vasvija Sejdović rekla da je udario pješaka. Po odluci Vijeća nije prikazan dio snimka na kojem govori Vasvija Sejdović, Ljubina supruga, koja je iskoristila zakonsko pravo da ne svjedoči u ovom slučaju. Ljubo je kazao da se prepao i udaljio s mjesta događaja, ali nije mogao procijeniti gdje je ležao pješak kojeg je navodno udario. Dodao je da je pomislio da je udario u drvo.

 

Branilac optuženih Rusmir Karkin uložio je prigovor na ovu rekonstrukciju te rekao da je tužilac Kreštalica Ljubu navodio na odgovore, jer je optuženi rekao da nije nikog vidio niti je mogao odrediti mjesto gdje je mladić pao, a tužilac ga je navodio na mjesto koje je označeno. Advokat je dodao da sadržaj snimka pokazuje da vještaci svoje nalaze nisu donijeli na osnovu iskaza Ljube Seferovića i Alise Mutap.

 

Naredno ročište je 7. juna, kada će biti prikazani snimci nadzornih kamera sa kuvajtske ambasade i kuće Šerifa Konjevića.

 

Nakon ročišta, Dženanov otac Muriz Memić je najavio tužbe protiv svih tužilaca koji učestvuju u ovom predmetu, optuživši Tužilaštvo za montiranje slučaja.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook