foto/ jedinstveni događaj u vijećnici

Zavirite na raskošni prvi austrijski bal u Sarajevu: Bečki valcer, otmjene toalete i poznata lica...

Kultura21.05.17, 10:00h

Zavirite na raskošni prvi austrijski bal u Sarajevu: Bečki valcer, otmjene toalete i poznata lica...
Zvanicama se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka riječima da je večerašnja jedinstvena manifestacija u Vijećnici dokaz prijateljstva dva grada i naroda te nastavak dobre suradnje Beča i Sarajeva

 

Prvi austrijski bal otvoren je sinoć u Vijećnici u Sarajevu. Tim jedinstvenim događajem Sarajevo je postalo jedan od 40 gradova svijeta u kojima se održava ova manifestacija.

 

austrijski-bal-1-jpg

 

Ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer na otvorenju je rekao da su glavni povod prijateljske veze dviju država te njihovih glavnih gradova Sarajeva i Beča. Jedan od povoda je i obilježavanje 150 godina valcera “Na lijepom plavom Dunavu”, koji je, po ambasadorovim riječima, “na neki način druga himna Austrije”.

 

austrijski-bal-3-jpg

 

Pammer je pozdravio brojne zvanice, diplomate, ministre, čelnike Kantona i Grada Sarajeva te vijećnike iz Beča, goste iz Bosne i Hercegovine te inozemstva.

 

Zvanicama se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka riječima da je večerašnja jedinstvena manifestacija u Vijećnici dokaz prijateljstva dva grada i naroda te nastavak dobre suradnje Beča i Sarajeva.

 

Učesnike manifestacije pozdravio je također vijećnik iz Beča Ernst Woller koji je zvanicama prenio prijateljske pozdrave gradonačelnika Michaela Haupla te naglasio da je u uvodnom dijelu bala napravljen spoj bosanskohercegovačke i austrijske kulture.

 

Prvi austrijski bal u Sarajevu počeo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine te Austrije, kao i izvedbom “Ode radosti”.

 

austrijski-bal-4-jpg

 

Uvodni dio bio je i špalir učesnika, plesnih parova te članova folklornih sekcija, a potom je Kulturno-umjetničko društvo “Baščaršija” izvelo narodne igre iz Bosne i Hercegovine, dok je orkestar Bečkog Opernog bala pod upravom maestra Uwea Theimera izveo Bečki valcer.

 

Počasni pokrovitelji Prvog austrijskog bala u Sarajevu su austrijski savezni ministar Sebastian Kurz te gradonačenici Sarajeva i Beča Abdulah Skaka i Michael Haupl.

 

austrijski-bal-2-jpg

 

U počasnom predsjedništvu su čelnici Kantona Sarajevo, načelnici sarajevskih općina Centar i Stari Grad, komandant Misije EUFOR-a general-major Anton Waldner i vijećnik Grada Beča Ernst Woller.

 

austrijski-bal-7-jpg

 

Velike zasluga ze održavanje manifestacije pripadaju austrijskom ambasadoru u BiH Martinu Pammeru, prvom čovjeku Odbora za Bal.

 

(Foto i tekst: FENA/mr)

 

********************************************

 

Ne propustite bonus video na DEPO TV!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook