nakon višegodišnje istrage

Odbačene optužbe protiv Assangea za silovanje

Hronika19.05.17, 11:56h

Odbačene optužbe protiv Assangea za silovanje
To bi mogao biti korak ka oslobađanju Assangea koji od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, u strahu da bi iz Švedske mogao biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje ga terete za objavu povjerljivih podataka

 

Švedski tužitelji odlučili su odbaciti optužbe protiv Juliana Assangea, osnivača internet stranice Wikileaks, nakon višegodišnje istrage optužbi za silovanje, javlja Reuters.

 

To bi mogao biti korak ka oslobađanju Assangea koji od 2012. živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, u strahu da bi iz Švedske mogao biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje ga terete za objavu povjerljivih podataka.

 

Assange je nakon što je Wikileaks objavio seriju tajnih podataka američkih službi, izazivajući jedan od najvećih skandala u historiji, optužen da je silovao dvije žene te je protiv njega pokrenut postupak.

 

On je od samog početka negirao silovanje, tvrdeći da su žene pristale na odnos s njim. Američke vlasti su ovih dana na slobodu pustile i Chelsea Manninga vojnog obavještajca koji je Assangeu dostavio najveću količinu povjerljivih podataka. Bit će povučen i evropski nalog za hapšenje Assangea.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook