pljuskovi, gromovi, oluje...

Uživajte još danas: Temperature se penju do +29, a već od sutra stiže nova promjena vremena

Hronika19.05.17, 10:29h

Uživajte još danas: Temperature se penju do +29, a već od sutra stiže nova promjena vremena
Danas je u cijeloj BiH prije podne sunčano, no u drugoj polovini dana se očekuje umjeren razvoj naoblake. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi su mogući u istočnim, centralnim i sjevernim područjima zemlje

 

I dok će nekima danas biti čak i previše vruće, jer će temperature biti skoro ljetne, već od sutra stiže nevolja - kiša, pljuskovi, grmljavina, a povremeno i jaki naleti vjetra.

 

Danas je u cijeloj BiH prije podne sunčano, no u drugoj polovini dana se očekuje umjeren razvoj naoblake. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi su mogući u istočnim, centralnim i sjevernim područjima zemlje.

 

Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 23 i 29°C.


U Sarajevu prije podne sunčano. U drugoj polovini dana umjereno povećanje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka oko 25°C.

 

U naredna tri dana, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, očekuje nas nova promjena vremenskih prilika:

 

U subotu, 20. maja, u Bosni i Hercegovini promijenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Sa jačim padavinama u Krajini, sjevernim i centralnim područjima Bosne može pasti između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25°C.


U nedjelju, 21.maja, preovladavat će pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Više padavina prije podne. U Bosni može pasti između 15 i 35 litara kiše po metru kvadratnom, u Hercegovini manje. Na jugu zemlje poslije podne razvedravanje. Vjetar umjeren i jak sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 22°C.


U ponedjeljak, 22. maja, pretežno oblačno sa slabijom kišom i pljuskovima. Sunčanije na jugu zemlje. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 23°C, na jugu zemlje od 23 do 27°C.

 

Nagle izmjene sunčanih perioda i lokalnih proljetnih pljuskova obilježje su proteklog perioda, a slično vrijeme zadržat će se sve do 31. maja. Nešto nestabilniji period očekuje se u naredna dva dana sa intenzivnijim padavinama u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim krajevima Bosne.


Stabilnije vrijeme sa malim izgledima za povremeni lokalni pljusak prognozira se od 18. do 24. maja. Od 25. maja do kraja mjeseca izgledno je pogoršanje vremenskih prilika, pri čemu će postojati mogućnost za pojavu kratkotrajnih lokalnih pljuskova.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook