JA BIH... PET DANA ZAGREBA U SARAJEVU

Poslastica za kraj festivala: 'Demokracija' Zijaha Sokolovića u SARTR-u, Zdenka Kovačiček u Clubu Monument

Kultura18.05.17, 10:50h

Poslastica za kraj festivala: 'Demokracija' Zijaha Sokolovića u SARTR-u, Zdenka Kovačiček u Clubu Monument
Za ljubitelje pozorišta u SARTR-u je na repertoaru nova hit predstava Zijaha Sokolovića "Demokracija". Uz njega, u predstavi igra i hrvatski glumac Dražen Šivak... O uspjehu ove predstave svjedoči i, za sada, osam pozorišnih nagrada na regionalnim festivalima

U petak, 19. maja, posljednjeg dana festivala "Ja BiH... Pet dana Zagreba u Sarajevu 2017" sarajevsku publiku očekuju tri događaja.

 

U kinu Meeting Point, u okviru proglama "Novi hrvatski film" prikazuje se film Zrinka Ogreste "S one strane", sa početkom u 20:00 sati.

 

Za ljubitelje pozorišta u isto vrijeme u SARTR-u je na repertoaru nova hit predstava Zijaha Sokolovića "Demokracija". Uz njega, u predstavi igra i hrvatski glumac Dražen Šivak.

 

"Demokracija" je uspješno igrala u brojnim hrvatskim teatrima, a kritičari je ocjenjuju kao "duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno ispričanu scensku priču o raznim oblicima uspjele - neuspjele demokracije. Glavna ideja predstave je da demokracija nije jednom dat model vladavine – nego je to proces usavršavanja društvenih odnosa i političkih odnosa".


To je dakle, predstava – model, kako prići publici u tumačenju značajnih pojmova društvene, javne komunikacije i to sa ciljem da se publika sama  preispita i slobodno odluči – u ovom slučaju o izborima, a u sljedećem slučaju o vlastitom životu i njegovom  smislu i dometima.

 

O uspjehu ove predstave svjedoči i, za sada, osam pozorišnih nagrada na regionalnim festivalima.

 

Sam autor Zijah Sokolović o svojoj novoj predstavi kaže:


“DEMOKRACIJA je nastala kao odgovor na razne vrste autokratije, vladavine pojedinca – izabranog, postavljenog ili promoviranog ili po volji bogova, kako su često tirani – samodršci, uspijevali da ubijede svoje podanike ili političkim manipulacijama. Smjene diktatora i tirana, u povijesti su uglavnom bile rezultat krvavih REVOLUCIJA. No, u svakom slučaju – DEMOKRACIJA se u povijesti dokazala kao pravednija, zato što zastupa interese većine društva i pokušava da obrani slobodu čovjeka i gradjanina, pojedinca i manjine. Ali, kada jednom gradjani sa pravom glasa izaberu stranačke predstavnike, recimo i u Sabor, građani se više ništa ne pitaju – o važnim stvarima, u međusobnim, vrlo sofisticiranim, perfidnim, nasilnim, podlim, spretnim, beskrupuloznim, elegantnim i kakvim sve ne – političkim igrama, sve se riješava u stranačkim vrhovima. Na putu DEMOKRACIJE, zapravo, narod je u vlasti samo na dan općih ili lokalnih izbora".

 

Predstava "Demokracija" prikazuje se 19. maja u pozorištu SARTR, sa početkom u 20:00 sati, a cijena karte je 10 KM.

 

A za sami kraj festivala "Ja BiH... Pet dana Zagreba u Sarajevu" još jedna poslastica, ovoga puta muzička, a događa se u Clubu Monument od 22:00 sata, gdje sarajevska publika može uživati u jazz rock koncertu uz Zdenku Kovačiček i Branka Bogunovića - Pifa. Ulaz uz rezervacije po cijeni od 10 KM.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook