upućen skupštini ks na usvajanje

Vlada KS: Zakon o uređenju saobraćaja donosi bolju organizaciju saobraćaja

Front17.05.17, 13:07h

Vlada KS: Zakon o uređenju saobraćaja donosi bolju organizaciju saobraćaja
Za stanje o sigurnosti saobraćaja, pored ministarstava policije i saobraćaja, u smislu ovog Zakona, odgovorna i zadužena su i ministarstva zdravstva, obrazovanja nauke i mladih, javna preduzeća koja upravljaju cestovnom mrežom kao i lokalne zajednice u okviru svojih nadležnosti

 

Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na području BiH data je nadležnost kantonima sa svojim propisima, u skladu sa svojim specifičnostima, da detaljnije urede oblasti sigurnosti saobraćaja. Ministarstvo saobraćaja KS, nakon što je u februaru ove godine Skupština KS utvrdila Nacrt ovog zakona, dostavilo je Prijedlog ovog Zakona koji je Vlada utvrdila i uputila Skupštini KS na usvajanje.

 

Za stanje o sigurnosti saobraćaja, pored ministarstava policije i saobraćaja, u smislu ovog Zakona, odgovorna i zadužena su i ministarstva zdravstva, obrazovanja nauke i mladih, javna preduzeća koja upravljaju cestovnom mrežom kao i lokalne zajednice u okviru svojih nadležnosti.

 

U cilju podsticanja preventivnih i drugih aktivnosti u ovoj oblasti i razvijanja saobraćajne kulture sudionika u saobraćaju, Zakon propisuje osnivanje Vijeća za sigurnost saobraćaja na cestama KS, kao savjetodavnog tijela Vlade Kantona. Također, novinu predstavlja formiranje sektora za sigurnost saobraćaja u resornom ministarstvu, radi boljeg sprovođenja i kontrole sistema mjera poboljšanja saobraćaja i koordinacije sa svim drugim subjektima u tom sistemu.

 

Zakon definira, pored ostalog, način izvođenja radova, mjere za otklanjanje smetnji uz praćenje stanja saobraćaja na javnim cestama. Jasno su definirani i uvjeti korištenja javnih saobraćajnih površina pojedinih učesnika u saobraćaju kao i zabrane i ograničenja saobraćaja u pojedinim dijelovima KS.

 

Posebnim poglavljima regulisan je prijevoz osoba motornim i priključnim vozilima, propisane su posebne mjere sigurnosti u odnosu na djecu u saobraćaju, uvjeti odobravanja sportskih i drugih aktivnosti na putevima, način organizacije parkiranja, uvjeti za sticanje vozačke dozvole za vozače tramvaja, uklanjanje oštećenih, dotrajalih i neregistriranih vozila i olupina.

 

Definira se saobraćaj motornim vozilima u užoj gradskoj jezgri s ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja, smanjenja emisije štetnih gasova, rješavanja problema parkiranja i smanjenja gužvi u ovoj zoni.

 

Precizirano je, između ostalog, da snabdijevanje poslovnih objekata koji se nalaze uz saobraćajnice vrši do 7 sati za sve objekte za tekući dan koji nemaju osiguran prostor namijenjen za zaustavljanje vozila. Ova odredba se ne odnosi na vozila koja dostavljaju pekarske proizvode u drugim periodima dana. Snabdijevanje objekata u pješačkoj zoni vršit će se do 9 sati, uz odobrenje Ministarstva ili ako saobraćajnim znakom nije drugačije regulirano.

 

Odvoz smeća, prema ovom Zakonu, u općinama Stari Grad i Centar, u području glavne saobraćajnice na dionici Vijećnica - Marijin dvor, u oba smjera i u ulicama unutra ovog prstena vršit će se do 7 sati po prioritetima.

 

Oblast sigurnosti saobraćaja bila je do sada regulirana posebnom Odlukom, ali zbog potrebe detaljnijih definiranja i donošenja dodatnih podzakonskih akata, sada je ona uređena posebnim Zakonom, a o čemu će se izjašnjavati zastupnici Skupštine KS 24. maja, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


DEPO
KOMENTARI