ne propustite bogat program

Dani evropskog filma od 22. do 31. maja u kinu Meeting point

Kultura17.05.17, 09:25h

Dani evropskog filma od 22. do 31. maja u kinu Meeting point
Svi filmovi će biti prikazivani u terminu od 20.00 sati, a ulaz je slobodan. Filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik

 

Povodom obilježavanja Dana Evrope, EU info centar u saradnji sa EUNIC BiH i deset ambasada zemalja članica Evropske unije (Poljska, Austrija, Francuska, Španija, Češka, Mađarska, Grčka, Rumunija, Italija i Njemačka) organizuje Dane evropskog filma 2017, koji će se održati u periodu od 22. do 31. maja u kinu Meeting Point. 

 

U okviru Dana evropskog filma imaćemo priliku da pogledamo sljedeće filmove: TIJELO / CIALO / BODY, Malgorzate Szumowske, PRED ZORU / VOR DER MORGENRÖTE / FAREWELL TO EUROPE, Marie Schrader, HIPOKRAT / HIPPOCRATE / HIPPOCRATES, Thomasa Liltia, TEORIJA TIGRA / TEORIE TYGRA / TIGER THEORY, Radeka Bajgara, SRETNIH 140 / FELICES 140 / LUCKY 140, Gracie Querejete, MOJA MAJKA I DRUGE LUDE U PORODICI / ANYÁM ÉS MÁS FUTÓBOLONDOK A CSALÁDBÓL / MOM AND OTHER LOONIES IN THE FAMILY, Ibolye Fekete, TIHA / SILENT, Yorgosa Gkikapeppasa, SIERANEVADA, Crsti Puiua, UŠI / ORECCHIE / EARS, Alessandra Aronadia i WHO AM I - NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN / WHO AM I – KEIN SYSTEM IST SICHER / WHO AM I - NO SYSTEM IS SAFE, Barana bo Odara.

 

Svi filmovi će biti prikazivani u terminu od 20.00 sati, a ulaz je slobodan. Filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik.


VIŠE INFORMACIJA O PROGRAMU:

 

PONEDJELJAK, 22. 5. 
Tijelo / Cialo 
Poljska, 2015, 90 min.
Režija: Malgorzata Szumowska
Uloge: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala
Zauzeti tužilac, zabrinut da njegova anoreksična kćerka Olga, ožalošćena poslije majčine smrti, može sebi nauditi, odlučuje da je pošalje kod psihijatrice Anne, koja se također suočava sa svojim gubitkom, ali na neobičan način.

 

UTORAK, 23. 5. 
Pred zoru / Vor der Morgenröte 
Austrija, 2016, 100 min.
Režija: Maria Schrader
Uloge: Josef Hader, Barbara Sukowa, Aenne Schwarz, Matthias Brandt, Charly Hübner
Film tematizira život Stefana Zweiga, jednog od najpoznatijih austrijskih pisaca prve polovine 20. stoljeća, posebno njegove kasne godine, koje je proveo u Brazilu, gdje je emigrirao nakon što morao napustiti svoju domovinu. Život u egzilu je bio traumatično iskustvo za Zweiga, kao i za mnoge druge njegove zemljake.

 

SRIJEDA, 24. 5. 
Hipokrat / Hippocrate 
Francuska, 2013, 102 min. 
Režija: Thomas Lilti
Uloge: Vincent Lacoste, Reda Kateb, Jacques Gamblin, Marianne Denicourt
Benjamin će postati veliki doktor, siguran je u to. Ali za vrijeme njegovog prvog  staža kao interniste na odjelu njegovog oca, ništa ne ide kako je planirano. Praksa se pokazala puno teža nego teorija. Odgovornost je velika, njegov otac mu ne pomaže a njegov drug, takođe internista, Abdel je strani doktor sa više iskustva od njega...

 

ČETVRTAK, 25. 5. 
Teorija tigra / Teorie tygra
Češka, 2016, 101 min.
Režija: Radek Bajgar
Uloge: Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Havelka,  Jakub Kohák, Iva Janžurová, Pavla Beretová
Možda su nekada bili tigrovi, nesputana i slobodna bića, kojima se nije ništa diktiralo. Oni su sada poslušni i pripitomljeni zečevi. Otprilike tako vidi svoju trenutnu životnu situaciju veterinar Jan o čijem životu, prema njegovom uvjerenju, odlučuje u potpunosti njegova supruga Olga. Da bi vratio svoje izgubljeno divljaštvo, smišlja da se pretvara da je bolestan kako bi se dočepao umobolnice. 

 

PETAK, 26. 5. 
Sretnih 140 / Felices 140 
Španija, 2015, 98 min. 
Režija: Gracija Querejeta
Uloge:  Maribel Verdú, Antonio de la Torre, Eduardo Fernández
Elia puni 40 godina i na proslavu svog rođendana poziva svoje prijatelje i rodbinu u kuću na selu. Tu priliku će iskoristiti i da im saopšti nešto veoma važno: Ona je jedina dobitnica ovonedjeljne premije EuroMillions lutrije od 140 miliona eura. Od tog trenutka počinju peripetije i ono što je u početku izgledalo kao veselje, postaje borilište prepuno prljavih trikova sudionika koji će pokušati da uzmu dio kolača.

 

evropski-film-plakat

 

SUBOTA, 27. 5. 
Moja majka i druge lude u porodici / Anyám és más futóbolondok a családból 
Mađarska, 2015, 113 min.
Režija: Ibolya Fekete
Uloge: Eszter Ónodi, Tibor Gáspár, Szaflarska Danuta, Juli Básti, Mari Csomós, Kata Bartsch, Antal Cserna, Ferenc Lengyel, Viktória Kerekes,Tibor Szervét
Priča o četiri generacije prati svoje junake kroz 20. stoljeće. Glavni junak je 94. godišnja majka koja se selila 27 puta tokom svog života. Žena burne prirode i sa izuzetnim osjećajem za opasnost, svaki put kada je osjeti, vuče svog supruga i kćerku preko pola države. Bezbrižno se sele kroz život čuvajući jedno drugom leđa. 

 

NEDJELJA, 28. 5. 


Tiha / Silent
Grčka, 2015, 93 min. 
Režija: Yorgos Gkikapeppas
Uloge: Kika Georgiou, Aneza Papadopoulou, Manos Vakousis, Electra Nikolouzou, Ioanna Mavrea, Omiros Poulakis, Yorgos Ziovas, Costas Bericopoulos, Akis Gourzoulidis
Usamljena borba mlade žene koja se bori za svoj Glas izaziva histeriju kod bliskih joj osoba, jer joj ne mogu oprostiti tu kontroverzu tišine. To poricanje od strane glavne junakinje izaziva duboku krizu u njenoj intelektualnoj porodici. Film se dalje razvija njenim susretima sa poznanicima u jednoj staroj praznoj kući, gdje će otkriti zaboravljeni dnevnik rana i krivnji. 

 

PONEDJELJAK, 29. 5.
Sieranevada
Rumunija, Francuska, BiH, Makedonija, Hrvatska, 2016, 173 min.
Režija: Cristi Puiu
Uloge:  Mimi Branescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Bogdan Dumitrache, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu
Tri dana nakon napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu i 40 dana nakon smrti njegovog oca, 40-godišnji doktor Lary provodi subotu u Bukureštu na porodičnom okupljanju u čast preminulog.  Okupljanje ne protiče po planu, okupljeni žustro raspravljaju i na površinu izbijaju dijametralno suprotna mišljenja.  Prisiljen da se sukobi sa svojim strahovima i prošlošću i da preispita svoje mjesto u porodici, Lary ima samo jedan izbor – da obznani istinu. 

 

UTORAK, 30. 5. 
Uši / Orecchie
Italija, 2016, 90 min.
Režija: Alessandro Aronadio
Uloge: Daniele Parisi, Francesca Antonelli, Silvana Bosi
Muškarac se budi jedno jutro sa neprijatnim zujanjem u ušima. Na papiriću, okačenom na frižider, stoji:  “Preminuo je tvoj prijatelj Luigi. P.S. Uzela sam auto”. Problem je što se muškarac uopšte ne sjeća Luigija. Tako započinje jedan tragikomičan dan u otkrivanju ludila svijeta, jedan od onih dana koji nas potpuno promijene.


 
SRIJEDA, 31. 5. 
Who Am I - Nijedan sistem nije siguran / Who Am I – Kein System ist sicher
Njemačka, 2014, 105 min.
Režija: Baran bo Odar
Uloge: Tom Schilling, Elyas M'Barek, Wotan Wilke Möhring 
Berlin 2014: Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa. Njegov život se odvija unutar virtualnog svijeta Interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Ali sve se iznenada mijenja kada upozna karizmatičnog Maxa. Zajedno sa Maxovim prijateljima, impulsivnim Stephanom i paranoičnim Paulom, osnivaju hakersku grupu CLAY (CLOWNS LAUGHING @ YOU).

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook