FOTO/ Detalji policijske brutalnosti u Vitezu

Ko je Ivan Franjić kojeg su pretukli specijalci: 'I ranije sam hapšen i ranije su me udarali policajci, ali ovaj put...'

Hronika16.05.17, 16:19h

Ko je Ivan Franjić kojeg su pretukli specijalci: 'I ranije sam hapšen i ranije su me udarali policajci, ali ovaj put...'
U stanici su me udarali jer sam rekao da želim nazvati advokata. Sve je snimao moj sin Kristijan, kazao je Franjić

 

Ivan Franjić, kojeg su službenici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a SBK pretukli u Policijskoj stanici Vitez, u izjavi za Avaz.ba kazao je da se te večeri sa suprugom i dvoje djece vraćao s jednog slavlja.

 

- Zaustavili su me i tražili vozačku i saobraćajnu dozvolu. Izašao sam iz auta da im dam, ali me je jedan od njih pitao: "Ko ti je rekao da izađeš iz auta?“, a potom su me uhapsili - rekao je Ivan.


- I ranije sam hapšen i ranije su me udarali policajci, ali nikada ih nisam prijavljivao jer sam bio kriv. No, ovaj put ništa nisam uradio. U stanici su me udarali jer sam rekao da želim nazvati advokata. Sve je snimao moj sin Kristijan - kazao je Franjić, koji je zbog ovog slučaju podnio prijavu Odjeljenju za Profesionalne standarde MUP-a SBK.

 

izjava-ivan-franjic-1

izjava-ivan-franjic-2

 

Podsjetimo, jutros je objavljen video na kojem se vidi kako ga specijalci brutalno udaraju u policijskoj stanici. Iz MUP-a SBK su ranije kazali da je slučaj prijavljen te da se provodi interna istraga.

 

 

Kako Faktor nezvanično saznaje, Ivan Franjić je itekako poznat policiji po različitim krivičnim djelima, počevši od krađa automobila, trgovine narkoticima, krađa, ugrožavanja sigurnosti, a bio je i akter nekoliko pucnjava. Franjić je hapšen u gotovo svim kantonima u FBiH. Međutim, svaki put bi se nekako uspio naći na slobodi, piše Faktor.

 

Policija Zeničko-dobojskog kantona hapsila ga je još 2009. godine, kada je presječeno nekoliko lanaca krađa i trgovine ukradenim vozilima i njihovim dijelovima. Tokom ovih akcija, nadležnim tužilaštvima je predano ukupno 19 osoba, među kojima i Franjić. Iste godine, tada 32-godišnji Franjić teško je ranjen u pucnjavi ispred kafića Shadow u Vitezu. Metak ga je pogodio u stomak pa je izašao na leđa. Ubrzo je bio priveden i naknadno optužen Edo Beganović, a kao motiv su se spominjali sukobi kriminalnih grupa, odnosno neraščišćeni računi. Posljednji put je uhapšen u martu ove godine u policijskoj akciji Lašva koju su sa ciljem razbijanja kriminalne grupe koja se bavila preprodajom narkotika proveli pripadnici FUP-a i MUP-a SBK.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook