dobra prevencija zlata vrijedi

Deset savjeta kako zaštititi stan ili kuću od provalnika

Lifestyle16.05.17, 15:22h

Deset savjeta kako zaštititi stan ili kuću od provalnika
Dogovorite se s komšijama da redovito isprazne vaš poštanski sandučić, ali i da povremeno upale svjetlo u vašoj kući ili stanu

 

Bilo da izbivate iz svojega doma na duže ili kraće vrijeme, sačuvajte ga od neželjenih posjetitelja.

 

1. Dogovorite se s komšijama da redovito isprazne vaš poštanski sandučić, ali i da povremeno upale svjetlo u vašoj kući ili stanu.

 

2. Ne ostavljajte nikakve poruke po kojima se može naslutiti da vas nema kod kuće. Pri tome mislimo na poruke na vratima i na telefonskoj sekretarici.

 

3. Ne ostavljajte ključ ispod otirača, u saksijama sa cvijećem ili na ostalim “prijateljskim” pozicijama. Također nemojte ostavljati ključ vašega doma nekome u koga nemate potpuno povjerenje.

 

4. Ugradite vanjsko svjetlo sa senzorom za kretanje. Za malo novca možete omesti lopova u krađi.

 

5. Uklonite svaku potencijalnu pomoć kao što su, primjerice, ljestve ili drvo, kako ne biste pomogli lopovu i olakšali mu ulazak u kuću. Ne morate nužno ukloniti drvo koje se nalazi tik uz kuću, ali možete odrezati niže grane.

 

6. Obavezno zaključavajte kuću, i kada putujete i kada ste kod kuće, piše portal Sretna.hr. Svaki put na izlasku provjerite jeste li zaključali vrata, ali i dok ste u kući svakako provjerite jeste li zaključani jer se najveći broj provala upravo dogodi dok su vlasnici u kući.

 

7. Zatvorite sve prozore u kući dok vas nema. Imajte na umu da provalnik može ući i kroz podrumski prozor, nemojte zaboraviti na njega.

 

8. Zaboravite uvjerenje da živite u dobroj četvrti i da vam neće niko provaliti. Mirni kvartovi najčešća su meta provalnika.

 

9. Kupite alarm koji će se oglasiti ukoliko netko pokuša ući u vaš dom na silu. Tako ćete biti najopušteniji dok vas nema kod kuće.

 

10. Osigurajte kuću u slučaju da je zateknete praznu kada se vratite s odmora. Prije izbivanja popišite i fotografirajte sve vrijedne stvari koje imate kako biste imali dokaze da su vam uistinu ukradene.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook