ne propustite u buybooku

Putovanje s Geertom Makom - autorom bestselera U Evropi, Most i Putovanje bez Johna

Kultura15.05.17, 17:07h

Putovanje s Geertom Makom - autorom bestselera U Evropi, Most i Putovanje bez Johna
Makovo kapitalno djelo, knjiga U Evropi: Putovanje dvadesetim vijekom, objavljena 2004. godine, govori o prošlosti, o tome šta prošlost čini s nama, o rascijepljenosti i neznanju, o historiji i strahu, o siromaštvu i nadi, o svemu onome u čemu nas nova Evropa razdvaja i spaja

 


Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom vas poziva na putovanje s Geertom Makom u petak, 19. maja 2017. u 19:30 sati u Ateljeu Figure. Holandski novinar i autor putopisa U Evropi, Most i Putovanje bez Johna, bestselera objavljenih u izdanju Buybooka, dolazi u Sarajevo, a razgovor s autorom vodit će Nenad Rizvanović.

 

Makovo kapitalno djelo, knjiga U Evropi: Putovanje dvadesetim vijekom, objavljena 2004. godine, govori o prošlosti, o tome šta prošlost čini s nama, o rascijepljenosti i neznanju, o historiji i strahu, o siromaštvu i nadi, o svemu onome u čemu nas nova Evropa razdvaja i spaja. U Evropi je uzbudljivi presjek putovanja koje je Geert Mak prošao na samom kraju dvadesetog vijeka. Polazna tačka mu je bila historija tog vijeka. Putovao je u London, Staljingrad i Madrid, obilazio bunkere Berlina, zavirivao u naparfemisane ormare Elene Čaušesku u Bukureštu i autiće-igračke napuštenog vrtića u Černobilu. Cilj putovanja je bila neka vrsta svođenja računa: U kakvom stanju kontinent napušta dvadeseti vijek?

 

geert-mak-3


Knjiga Most nastala je kada je 2006. Mak proveo nekoliko sedmica među uličnim prodavačima na istanbulskom mostu Galata: čajdžijom, prodavačem knjiga, prodavačem uložaka za cipele i momcima koji nude ilegalne cigarete. Većina ih je veoma siromašna, žive od dana do dana, od sata do sata. Svi imaju svoje brige, svoje tuge, svoje načine preživljavanja, svoje snove, svoju priču. Priču o uličnim prodavačima Geert Mak povezuje s historijom mosta, a time i s historijom Istanbula. Taj grad je nekad bio srce moćnog imperija, ali se tradicionalno, multietničko, multireligiozno Osmansko carstvo, i Istanbul s njim, u dvadesetom vijeku pretvorilo u modernu, sekularnu državu. Sad je to, po autorovim riječima, grad koji je “najvećim dijelom odsječen od svoje vlastite historije”. Most povezuje sadašnjost i prošlost pripovijedajući tu historiju.

 

geert-mak-1


Godine 1960. John Steinbeck i njegov pas Charley krenuli su zelenim kamionetom da ponovno otkriju dušu Amerike, posjećujući gradiće i gradove od New Yorka do New Orleansa. To putovanje opisano je u knjizi Putovanja s Charleyjem (Travels with Charley). Pola stoljeća kasnije, Geert Mak kreće iz Steinbeckovog doma. Milju za miljom, dok prati Steinbeckove korake kroz polja krompira u Maineu do beskrajnih prerija Midwesta i nalijeće na blistava predgrađa i zatarabljene dućane, Mak traga za korijenima Amerike i onim što je ostalo od svijeta koji je Steinbeck opisao. Kako se Amerika promijenila u posljednjih pedeset godina, šta je ostalo od američkog sna, i šta je trenutno zajedničko Evropi i Americi su pitanja na koja Geert Mak daje odgovore.

 

geert-mak-2

 

VIŠE O AUTORU


Geert Ludzer Mak, rođen 1946, jedan je od najpopularnijih holandski novinara i pisaca. Aktivan je na mnogim područjima civilnoga društva, a posebno je značajan njegov doprinos u nepristranom tumačenju evropske historije. Godine 2004. dodijeljen mu je počasni doktorat Otvorenog sveučilišta u Heerlenu za rad u historiografiji, a u aprilu 2009. dobio je francuski Orden Legije časti za lična postignuća, za spisateljski dar i za doprinos njegove knjige U Evropi: Putovanje dvadesetim vijekom razumijevanju u Evropskoj uniji. Ova knjiga postala je međunarodni bestseler i prema njoj je snimljena gledana televizijska serija. Godine 2015. dobio je Zlatno guščije pero za izuzetan doprinos u razvoju i popularizaciji pisane riječi u Nizozemskoj i svijetu. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika. Geert Mak živi u Amsterdamu i Friziji.

 

Prije početka razgovora s autorom, na gitari će svirati Vedran Vujica, a nakon razgovora koji će prevoditi Goranka Sarić-Prevljak, Geert Mak će potpisivati knjige i družiti se s gostima.


Knjige su u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba, a na promociji će biti dostupne po promotivnoj cijeni. 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook