završile na sudu zbog neljudskog izrabljivanja

Osam arapskih princeza zlostavljalo svoje sluge: Spavaju na podu, ne jedu, nisu plaćeni...

Lifestyle13.05.17, 16:00h

Osam arapskih princeza zlostavljalo svoje sluge: Spavaju na podu, ne jedu, nisu plaćeni...
"Služavke nisu plaćane, radile su dan i noć, morale su spavati na podu ispred soba u kojima su bile princeze i stalno su vrijeđane"

 

Došle su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i mjesecima živjele u jednom belgijskom luksuznom hotelu. Prema slugama su postupale kao prema robovima. Sad bi za to mogle "platiti račun".



Kad su princeza Sheikha Hamda Alnehayan i njezinih sedam kćeri putovale u Bruxelles, obično su odsjedale u hotelu Conrad. Tako je bilo i 2008. Na više mjeseci su iznajmile cijeli jedan kat luksuznog hotela. Uz njih je bilo i dvadesetak sluga i sluškinja. One su se brinule da princezama ništa ne manjka. I to u svako doba dana i noći. A sluge su bile i bez dovoljno hrane, bez vlastitoga kreveta, bez boravišne i radne dozvole u Belgiji- piše DW.com.


Obitelj Alneyahan je jedna od najutjecajnijih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona je primjerice kupila nogometni klub Manchester City. Sad osam princeza moraju odgovarati pred sudom zbog zlostavljanja ljudi i zbog kršenja belgijskog zakona o radu.


Uvrede, izrabljivanje, uskraćivanje plaće


"Služavke nisu plaćane, radile su dan i noć, morale su spavati na podu ispred soba u kojima su bile princeze i stalno su vrijeđane", pripovijeda Patricia Le Cocq iz belgijske organizacije za ljudska prava Myria. Ta organizacija na suđenju u belgijskom glavnom gradu nastupa kao sutužiteljica.



Sve to je belgijskim vlastima postalo jasno kad je jedna od zaposlenih žena pobjegla iz hotela i prijavila to policiji. Policija je utvrdila da se prema slugama postupalo doista nedostojno čovjeka. Pokrenuta je istraga velikih razmjera i na kraju podignuta optužnica.


Ali, tek devet godina kasnije je počelo suđenje. Da je prošlo tako puno vremena ima veze s proceduralnim problemima, kaže jedna osoba uključena u psotupak. Belgijski mediji pišu da je odvjetnik kraljevske obitelji stalno tvrdio da pretraga hotela koju je obavila belgijska policija nije bila po zakonu. To je vodilo višegodišnjoj pravnoj odiseji.

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook