Jasmin Kadić, zastupnik u PD Parlamenta FBiH

Podnesena nova Inicijativa: Hoće li biti smijenjeni direktori javnih preduzeća koja imaju negativno poslovanje?

Front11.05.17, 15:24h

Podnesena nova Inicijativa: Hoće li biti smijenjeni direktori javnih preduzeća koja imaju negativno poslovanje?
U podnesenoj Inicijativi navodi se kako su samo ukupne obaveze rudnika uglja u Federaciji iznosile 771.5 miliona KM, te su u 2016. godine povećane za dodatnih 62,72 miliona KM

 

Jasmin Kadić, zastupnik DF u PD Parlamenta FBiH podnio je Inicijativu da Vlada donese odluku prema kojoj će biti smijenjeni svi direktori i izvršni direktori odnosno uprave javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Federaciji BiH koja imaju negativno poslovanje.

 

''Donošenjem ovakve odluke Vlade FBiH,  unaprijed bi se znalo da negativan poslovni rezultat ujedno znači i smjenu s pozicije direktora. Direktori bi morali biti sposobni oduprijeti se političkim pritscima. U ternutnim okolnostim, kada su direktori praktično izvršitelji političkih nalogodavaca, niti jedan moralan i dobar menadžer neće prihvatiti poziciju direktora javnog preduzeća.''

 

''Vlada mora naći način za uvođenje korporativnog načina upravljanja u javnim preduzećima, osim ako nema za cilj daljnju pljačku i rasprodaju državnih dobara, a ovo bi mogao biti prvi korak ka tom cilju. Javna preduzeća su u takvom stanju da bi dosljednom primjenom zakona većina njih završila u stečaju, potom i likvidaciji a na hiljade radnika bi ostalo bez posla.'' 


    
U podnesenoj Inicijativi navodi se kako su samo ukupne obaveze rudnika uglja u Federaciji iznosile 771.5 miliona KM, te su u 2016. godine povećane za dodatnih 62,72 miliona KM. 

 

U prva dva mjeseca 2017.godine, JP EP BiH zabilježila je gubitak, odnosno  25,56 miliona KM manje prihode u odnosu na planirane za ovaj period godine.

 

EP HZ HB je u 2015.godini  iskazala gubitak u iznosu od 99,28 miliona KM. 


Aluminij d.d. Mostar koji je također preduzeće sa većinskim državnim kapitalom ima dugovanja od gotovo 300 miliona KM.


- Loše upravljanje javnim preduzećima koči realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata i investicija kao i restrukturiranja istih. To se posebno odnosi na javna preduzeća u energetskom sektoru i sektoru komunikacija za koje je Federacija izdala ili se sprema izdati stotine miliona kreditnih garancije kojim bi se pokrenuli veliki infrastrukturni projekti. 
Nagomilane probleme, javna preduzeća nerijetko prebacuju na teret Vlade FBiH odnosno njenih građana koji svake godine izdvajaju značajna sredstva za namirenje nastalih obaveza, pokrivanje gubitaka, konsolidaciju, restrukturiranja i sl. - zaključuje Kadić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook