s početkom u 20 sati

Na sceni SARTR-a u subotu predstava 'Savršeni kroj'

Kultura11.05.17, 13:33h

Na sceni SARTR-a u subotu predstava 'Savršeni kroj'
Predstava „Savršeni kroj“ nastaje po tekstu darovitnog srpskog pisca i dramaturga Vladimira Đurđevića i u režiji poznatog filmskog reditelja i dramskog pisca Jasmina Durakovića

 

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu, 13. maja u 20h ponovo se izvodi predstava „Savršen kroj“.


„Savršen kroj” je komad razotkrivanja i prepoznavanja koji pre svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice po svemu, naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista. Ipak, možda, novokomponovani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti. Možda imaju mnogo više zajedničkog nego što se to u prvi mah čini, a možda ni njihov susret i nije bio slučajan.“ – kazao je autor teksta Vladimir Đurđević.


Predstava „Savršeni kroj“ nastaje po tekstu darovitnog srpskog pisca i dramaturga Vladimira Đurđevića (Balada o Pišonji i Žugi, Ne igraj na Engleze, Tri klase i gospođa Nušić, Bajka o pozorištu) i u režiji poznatog filmskog reditelja i dramskog pisca Jasmina Durakovića.

 

savrseni-kroj-plakat-sartr


Uloge u ovome komadu igraju Admir Glamočak (Svetislav Šnajder) i Sead Pandur (Marko Milun), dok ostatak autorske ekipe čine Osman Arslanagić (scenograf) i Lena Stevanović (kostim).  


Predstava je koprodukcija SARTR-a i UG Scena, dok je izvršni producent predstave Amira Kudumović, viši asistent na odsjeku Produkcije ASU Sarajevo.


Rezervacije ulaznica možete obaviti svaki dan od 10h do 16h pozivom na broj 033 664 070 ili subotom na 060 327 0025 od 10h do 16h.

 

„Ovo je tekst zasnovan na čistoj teatarskim situaciji i urađen po mjeri glumca. Zato oni nose najveći  dio tereta u procesu stvaranja ove predstave. Rad sa glumcima jeste i jedna od osnova stvaranja ove pozorišne predstave, zato svoja čula prilikom gledanja ove predstave treba okrenuti ka njima. Ovu predstavu ćemo sada prepustiti publici, jer za nju je i pisana i postavljena. Teatru publika mora biti važna, a raditi žanr je legitiman put kojim se stiže do nje. Oni koji se ozbiljno bave umjetnošću znaju da je teško napraviti uspješnu komediju. 
Zato će se život i uspjeh ove predstave mjeriti po broju njenih budućih izvođenja. 


Neka nas Fortuna prati u tome.“ – kazao je reditelj predstave Jasmin Duraković.

 

(DEPO PORTAL/MR)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook