Promjene u osnovnom i srednjem obrazovanju u KS

Novi zakoni u sarajevskim školama: Eksterni ispit već u 3. razredu, kazne za direktore, roditelje, nastavnike...

Front11.05.17, 09:49h

Novi zakoni u sarajevskim školama: Eksterni ispit već u 3. razredu, kazne za direktore, roditelje, nastavnike...
Oba zakona su izazvala veliki interes javnosti tako da su u njihovo kreiranje bili uključene sve strukture od obrazovnih, nevladinih, političkih i sindikalnih, ali i svih ostalih zainteresiranih za kreiranje što boljeg okvira za kvalitetniji obrazovni proces

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su dva reformska zakona, Zakon o  osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju.

 

Prema riječima ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvira Kazazovića, u fokusu zakona bila je kontrola kvaliteta obrazovanja, koja je omogućena kroz eksternu provjeru znanja koja će se provoditi u osnovnim školama u trećem, šestom i devetom razredu, te na kraju četvrtog razreda srednje škole.

 

Osim toga, uvedeno je provođenje interne evaluacije znanja učenika svake godine iz svih nastavnih predmeta, ali i kvaliteta rada nastavnog osoblja te kvaliteta nastavnih planova i programa.

 

- Sada nemamo nikakvu kontrolu kvaliteta znanja, niko ne prati to znanje učenika, oni nisu u fokusu i odgovornost se samo prebacuje s jednih na druge. Novim metodama ćemo znati u svakoj godini kakav je kapacitet djeteta u svakom nastavnom predmetu i dinamika savlađivanja gradiva. Drugi naš fokus je odgovornost. Prvi put smo uveli mogućnost konkretnog novčanog kažnjavanja direktora, predsjednika i članova školskog odbora kao i sekretara škola kada ne rade dobro svoj posao i ne ukazuju na nepravilnosti i na nezakonitosti u radu organa škole. Također, predviđena je i kazna za nemarnost roditelja i za nastavnika koji ne ispunjava svoje obaveze. Tako sada imamo jednu vertikalu u školama - istakao je ministar Kazazović.

 

Podsjetio je na novinu uvođenja mreže škola. To će biti, pojašnjava, akt koji će donijeti Vlada KS-a uz saglasnost lokalnih zajednica preko kojeg će se moći pratiti upisna područja, te imati uvid u broj upisanih učenika.

 

Dodaje da se kod planiranja novih škola mora znati objektivna potreba za tim, a ovim Vladinim aktom, navodi, mogu se pratiti upisna područja lokalnih zajednica i urediti svi segmenti nastavnog procesa, od rasporeda nastave, broja razreda, nastavnog osoblja i slično.


Školske odbore u osnovnim i srednjim školama činit će četiri člana, što je preuzeto iz okvirnog zakona o obrazovanju, po jedan predstavnik ministarstva, općine ili grada, uposlenih i roditelja. Time će mandat direktora u školskim ustanovama bit će ograničen na dva uzastopna mandata.

 

Kako ističe ministar Kazazović, ovakvom strukturom obezbijeđena je depolitizacija škola jer se u odborima ne može naći ni jedan politički angažirani član. Također, na ovaj se način izbjeglo preglasavanje i potencijalna prevaga u radu školskih odbora.

 

Kao prioritet nakon današnjeg usvajanja zakona istaknuto je donošenje podzakonskih akata i to standarda i normativa za oba nivoa obrazovanja kao i pravilnika o zapošljavanju u obrazovnim ustanovama kojim će se precizno definisati načini i uslovi upošljavanja u njima.

 

Prosvjetno-pedagoški zavod i dalje će imati ključnu ulogu kada je riječ o kontroli kvaliteta kada je riječ o struci, a najavljeno je njegovo prestruktuiranje u javnu ustanovu koja bi zapošljavala nastavno osoblje koje dolazi iz obrazovnog procesa i koje bi se, nakon što bude na mandat tu angažirano, vraćalo u nastavni proces.

 

Oba zakona su izazvala veliki interes javnosti tako da su u njihovo kreiranje bili uključene sve strukture od obrazovnih, nevladinih, političkih i sindikalnih, ali i svih ostalih zainteresiranih za kreiranje što boljeg okvira za kvalitetniji obrazovni proces, saopćila je Press služba KS-a.

 

(FENA/md)

 

***************************************

Pogledajte bonus VIDEO - Sudo i romantika!

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook