foto i video/ prepoznajete li ga?

Prije 36 godina predstavljao je Jugoslaviju na Evroviziji: Evo kako danas izgleda Seid Memić Vajta!

Showbizz10.05.17, 15:17h

Prije 36 godina predstavljao je Jugoslaviju na Evroviziji: Evo kako danas izgleda Seid Memić Vajta!
Oni koji su rođeni pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka sigurno vrlo dobro znaju ko je Seid Memić Vajta

 

Slavni Vajta danas ima 67 godina, a ekipa Telegrafa srela ga je u Beogradu na koncertu Kornelija Kovača.



Oni koji su rođeni pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka sigurno vrlo dobro znaju ko je Seid Memić Vajta, iako je i mlađim generacijama i ljubiteljima muzike poznato o kome je riječ.

 

Vajta, jugoslovenski pjevač rođen u Travniku i frontmen grupe “Teška industrija” iz 1975. i 1976. godine važio je za najzanimljivijeg lika koji se tada pojavio na javnoj i muzičkoj sceni. Davne 1981. godine nastupio je na Evroviziji sa pjesmom “Lejla” sa kojom je osvojio 15. mjesto.

 


Nakon toga, iste godine pobjeđuje na Splitskom festivalu s “Mornarevom pjesmom” i biva proglašen pjevačem godine. I naredne, 1982. godine Vajta je bio pjevač godine i pobjednik na festivalu “Vaš šlager sezone” sa pjesmom “Naša pjesma”. Izdaje album “Tebi pjevam” i prodaje ga u platinastom tiražu. Njegova sljedeća ploča, “Kad bulbuli pjevaju” (1984), imala je zlatni tiraž, a nastupi i nagrade samo su se nizali.


Nastupao je često na televiziji, u šou programima, kao i u poznatoj, nagrađivanoj dječijoj emisiji “Nedeljni zabavnik”. Tu je Vajta glumio, pjevao i komponovao pjesme. Igrao je i u TV šou-programu za mlade Teversenove bajke i brojnim emisijama, uglavnom za djecu i mlade. Igrao je i u filmu “Nečista krv” Stojana Stojčića. Početkom rata preselio se u Hamburg, gdje i danas živi i bavi se muzikom.


Naša ekipa Vajtu je srela u Narodnom pozorištu gdje je nastupio na koncertu Kornelija Kovača “U inat 75-oj”. S obzirom na to da je sada baš vrijeme Evrovizije, pitali smo ga koliko su se stvari promijenile od kada se on takmičio  na istoj.

 

– Puno se to promijenilo… Sad je Google generacija stigla i, eto, to je dovoljno reći. Posve je drugačije. Što bi rekli muzičari, analognije se i snimalo i sviralo. Lista je to, vrlo debela, tih promjena. Pogledam Evroviziju… Ma, nije mi nešto specijalno, ali tu je prisutna pa pogledam. Pratim, ali velika je razlika – rekao nam je Vajta.


Tada, 1981. godine prateće vokale pjevale su mu Neda Ukraden, Ismeta Dervoz i Jadranka Stojaković. S obzirom na to da bi današnje mlade zvijezde teško pristale na to da nekome pjevaju prateće vokale, Vajtu smo pitali šta misli o tome.

 

vajta-2017

 

– Pa mi smo se družili, bili smo prijatelji. Mi smo iz jedne produkcije. Sasvim je svejedno ko će biti solo, ko će tamo pjevati u backgroundu i tako dalje. Bilo je i prije sujete, ali mi smo bolje funkcionisali – istakao je poznati muzičar.

 

Kompletan razgovor pogledajte u snimku OVDJE

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook