mnogo dešavanja u pd psbih

Ništa od smjene Džaferovića, poslanici SNSD-a napustili sjednicu: Ozvaničen i Nezavisni blok

Front10.05.17, 13:21h

Ništa od smjene Džaferovića, poslanici SNSD-a napustili sjednicu: Ozvaničen i Nezavisni blok
"Ne odustajemo od našeg bazičnog političkog stava niti odustajemo od našeg bazičnog obrazloženja koje je već poznato javnosti, a i poslanicima", istakao je Košarac

 

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH napustili su današnju sjednicu ovog doma nakon što je odbijen njihov prijedlog da u dnevni red bude uvrštena tačka Odluka o razrješenju poslanika SDA Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg, odnosno člana Kolegijuma ovog doma.

 

Šef Kluba SNSD-a Staša Košarac, obrazlažući ovaj prijedlog, rekao je da je ovaj klub u više navrata, skoro na 18 sjednica doma, što redovnih što hitnih, tražio da ta tačka dnevnog reda bude pred poslanicima.

 

"Ne odustajemo od našeg bazičnog političkog stava niti odustajemo od našeg bazičnog obrazloženja koje je već poznato javnosti, a i poslanicima", istakao je Košarac.

 

On je ranije pojasnio da je stav poslanika SNSD-a da Džaferović zbog teškog bremena ratne prošlosti kojeg nosi i optužbi koje se dovode u vezu sa njegovim imenom ne može obavljati funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma, odnosno ne može predstavljati ovaj dom i sve poslanike.

 

Košarac je naveo da su svjesni činjenice da je Tužilaštvo BiH 11. marta 2015. godine donijelo odluku o nesprovođenju istrage protiv Džaferovića po optužbama da je kao nekadašnji član CSB Zenica znao za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području koje je pokrivao ovaj centar, te da nije učinio ništa da spriječi, prijavi niti da budu procesuirani počinioci tih zločina.

 

On je podsjetio da se Tužilaštvo u ovom slučaju pozvalo na Krivični zakon bivše SFRJ, a ne na Krivični zakon BiH koji tretira komandnu odgovornost i koji je, u najvećem broju slučajeva, rezervisan za, kako je istakao, optužbe protiv Srba.

 

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo BiH je u decembru 2015. godine podiglo optužnicu protiv bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina kome se po komandnoj odgovornosti sudi za iste ratne zločine za koje je bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, na osnovu dokumentacije i dokaza predatih Tužilaštvu, optuživao i Džaferovića.

 

Navodeći da je Tužilaštvo BiH ekspresno i pod pritiskom donijelo odluku o nesprovođenju istrage protiv Džaferovića, Košarac je naglasio da SNSD smatra da se takva odluka može dovesti u vezu sa uticajem i kontrolom koju SDA, čiji je DŽaferović visoki funkcioner, ima nad radom pravosudnih institucija na nivou BiH.

 

Poslanik Salko Sokolović, koji je sa Sadikom Ahmetovićem i Senadom Šepićem istupio iz Kluba SDA, saopštio je da je u Predstavničkom domu formiran nezavisni blok.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook